Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tanılı hastaların serumlarında total oksidan seviye (TOS), total antioksidan seviye (TAS), oksidatif stres indeksi (OSİ), ürotensin-ıı düzeyi, arjinaz düzeyi ve etyopatogenezdeki yeri
The total oxidant levels (TOS), total antioxidant levels (TAS), oxidative stress index (OSI), urotensin-ii levels and arginase levels in the serums of attention deficit hyperactivity disorder diagnosed patients and the roles of these parameters in the etiopathogenesis
- Tez No: 466442
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER BAŞAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, total oksidan seviye, total antioksidan seviye, oksidatif stres indeksi, Ürotensin-II, Arjinaz, oksidatif stres, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, the total oxidant levels, the total antioxidant levels, the oxidative stress index, Urotensin II levels and Arginase level
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), etiyolojisi henüz net olarak aydınlatılamamış, nörobiyolojik, genetik ve çevresel faktörlerin etyolojide birlikte rol aldığı düşünülen nörogelişimsel bir hastalıktır. Bu çalışmada; total oksidan seviye, total antioksidan seviye, oksidatif stres indeksi, Ürotensin-II düzeyleri ve Arjinaz düzeylerinin DEHB etyopatogenezindeki rolü araştırılmıştır. Çalışmaya 30 DEHB tanılı hasta ve 30 sağlıklı gönüllü kontrol dahil edilmiş, katılımcılar 6-17 yaş aralığında, başka herhangi bir fiziksel ya da psikiyatrik hastalık öyküsü olmayan ve son altı ay içinde psikotrop ilaç tedavisi almamış olan çocuk ve ergenler arasından seçilmiştir. Serum TOS, TAS, Ürotensin-II ve Arjinaz düzeylerinin her biri Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) yöntemi ile değerlendirilmiş, OSI değerleri ise TOS değerlerinin TAS değerlerine bölünmesiyle elde edilmiştir. Katılımcıların belirti düzeyleri, Çocuk ve Ergenlerde Yıkıcı Davranım Bozuklukları İçin DSM-IV'e Dayalı Tarama ve Değerlendirme Ölçeği ile değerlendirilmiştir. TOS, TAS ve OSI düzeyleri açısından olgu ve kontrol grupları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Serum Ürotensin-II düzeyleri olgu grubunda kontrollere göre anlamlı olarak yüksek bulunmuş, serum Arjinaz düzeyleri ise olgu grubunda anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Bu parametrelerden hiçbirinin cinsiyet veya yaş ile ilişkisi bulunamamıştır. Ürotensin-II düzeylerinin ölçek puanları ile pozitif, Arjinaz düzeylerinin ise negatif ilişkisi olduğu belirlenmiştir. Oksidatif stres ile ilişkili bu ve benzeri parametrelerin DEHB etyopatogenezindeki rolünün anlaşılması için daha geniş örneklemde, DEHB alt tipleriyle birlikte genetik ve nörokimyasal etkenlerin de değerlendirildiği çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is a neurodevelopmental disorder whose etiology has not been identified definitely. Neurobiological, genetic and environmental factors are thought to play a role in the etiology collectively. In this study, the role of the total oxidant levels (TOS), the total antioxidant levels (TAS), the oxidative stress index (OSI), Urotensin II levels and Arginase levels in the etiopathogenesis of ADHD have been investigated. 30 ADHD diagnosed patients, and 30 healthy controls were included in the study. The participants were selected among 6-17 years old children and adolescents who had no other physical or psychiatric disorder history and who had not used any psychotropic drugs in the last six months. Each of the levels of serum TOS, TAS, Urotensin II and Arginase were evaluated with Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) method, and OSI levels were obtained by way of dividing the TOS levels by TAS levels. The symptom ratings of the participants were assessed by using The DSM- IV Based Disruptive Behavior Disorders Screening Scale. Regarding the TOS, TAS and OSI levels; a statistically significant relationship between the control and patient groups could not be detected. Serum Urotensin-II levels were found to be statistically significantly higher in the patient group than the control group, and serum Arginase levels were found to be statistically significantly lower in the patient group in comparison to control group. None of these parameters were found to be correlated with gender or age. The scale scores were detected to have a positive correlation with Urotensin II levels and negative correlation with Arginase levels. To better understand the role of oxidative index related these and similar parameters in the ADHD etiopathogenesis, further studies with larger sample sizes are needed to be conducted, which evaluated ADHD subtypes separately and assessed genetic and neurochemical parameters concomitantly.