Pencil point, ouincke, atraucan spinal iğneleri ile yapılan spinal anestezi sonrası vasküler travma ve baş ağrısının araştırılması
Investigation of vascular trauma and headache due to spinal anesthesia via pencil point, atraucan, quincke needles
- Tez No: 466525
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELİM ÇOLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: spinal anestezi, pencil point iğne, atraucaniğne, quinckeiğne, postdural ponksiyonbaş ağrısı, spinal anesthesia, pencil point needle, atraucan needle, quincke needle, postdural puncture headache
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Sezeryan ameliyatı planlanan gebelerde rejyonal anestezi, komplikasyonlarının daha az olması nedeniyle tercih edilen yöntem haline gelmiştir. Spinal anestezi sonrası beyin omurilik sıvısının kaçağına bağlı olarak dura ponksiyonu sonrası baş ağrısı olabilir. İğne ucu dizaynı postdural ponksiyon baş ağrısı (PDPH) 'nın gelişiminde rol oynayabilmektedir. Biz de çalışmamızda spinal anestezi altında sezaryen planlanan hastalara; kullanılan aynı kalınlıkta farklı tipteki spinal iğnelerin baş ağrısına etkisi, dural travmayla orantılı olabileceğini düşündüğümüz BOS örneğindeki eritrosit miktarının baş ağrısı ile korrele olup olmadığını göstermeyi amaçladık. Etik kurul onayı alındıktan sonra çalışmamıza ASA I,18-40 yaş arası 60 gebe dahil edildi. Hastalar Grup I (Quincke), Grup II (Pencil point), Grup III (Atraucan) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Steril koşullarda, L3-L4 seviyesinden subaraknoid aralığa girildi. BOS gelişi gözlendikten sonra 0,1ml BOS steril tüpe alındı. Sonrasında 1,5- 2 mL lokal anestezik ilaç verilerek anestezi uygulandı. Uygulama sırasında tek mesafeden tek girişime izin verildi. Tüpe alınan BOS örneğinden eritrosit sayımı yapıldı. Postoperatif12., 36. ve 72.saatte Visual Anolog Skalası kullanılarak baş ağrısı kontrolü yapıldı. Baş ağrısının spinal anesteziden sonra başlaması ve hareketle artması PDPH olarak kabul edildi. Spinal iğne tipi, eritrosit sayımı ve baş ağrısı arasında ilişki olup olmadığı değerlendirildi. Spinal girişim de kullanılan farklı iğne tiplerinin, PDPH'a etkileri açısından Pencil point ile yapılan spinal girişimlerde hasta yüzdesi daha yüksek saptandı ancak istatistiksel olarak anlamlı bulunamadı. PDPH'a etki açısından diğer spinal iğneler arasında da anlamlı birfarklılık saptanmadı(P>0,05). Eritrosit sayısının baş ağrısı ile olan ilişkisinde anlamlı bir sonuç bulunmadı (P>0,05). Sonuç olarak; iğne tipi ve eritrosit miktarı ile baş ağrısı arasında anlamlı bir korrelasyon bulunamadı. Daha anlamlı sonuçlar bulunması açısından geniş serili çalışmalara ihtiyaç olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Regional anesthesia has become the most preferred technique for ceserean section procedures owing to have less complications. Postdural puncture headache (PDPH) could occur due to lack of serebrospinal fluid after dural puncture. The design of the needle tip may play role in the development of PDPH. In our study, we aimed to show the effect of different type of needles in same thickness on PDPH and whether the amount of erythrocytes in the serebrospinal fluid specimen, which we think may be proportional to dural trauma, is correlated with headache. ASA I,60 pregnant women between the ages 18-40were included in the study after ethics committee approval. Patients were randomized into 3 groups; Group I (Quincke), Group II (Pencil point), Group III (Atroucan). After subdural puncture, 0,1 ml serebrospinal fluid sample was taken within a sterile tube. Local anesthetic was administered with an amount of 1,5-2 ml. Administration was performed with single shot tecnique. Serebrospinal fluid was evaluated and erythrocyte count was noted. Headache evaluation was performed with Visual Analog Scale in postoperative 12., 36. and 72. hours. Onset of headache after spinal anesthesia and exacerbation due to motion were considered as PDPH. Spinal needle type, erythrocyte count and headache were assessed for association. PDPH was noted to be in higher percentage among patients in group II (Pencil point). However this difference was not statistically significant (P>0,05). There was no significant difference between groups in means of relationship between PDPH and erythrocyte count (P>0,05). As a result; we couldn't find any significant relationship between needle type, erythrocyte amount and PDPH. There is a need for further studies with larger scale for significant results.