Trombosit aktivasyonu ve aterotromboz ilişkisinde biyokimyasal belirteçlerin rolü
The role of biochemical markers in atherothrombosis with platelet activation-related; an in vivo prospective study
- Tez No: 466533
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERMİN TETİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Aterotromboz, agregasyon, trombosit, tromboksan B2, biyobelirteçler, Atherothrombosis, aggregation, platelet, thromboxane B2, biomarkers
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Gereç ve Yöntem: Aterotromboz tanısı konmuş yetişkin hastalar (23-82 yaş, n=100) pre- ve post–operatif olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tüm hastaların tam kan örneklerinde trombosit agregasyonu, idrar örneklerinde ELISA yöntemi ile TXB2 düzeyleri ölçülerek, rutin biyokimyasal (trigliseritler, HDL ve LDL kolesterol vb.), kardiyak belirteçler (TnI, CK-MB) ve demografik veriler çapraz çalışma mantığında değerlendirildi. Bulgular ve Sonuç: Agregometrik analiz yüzdeleri tüm olgular bazında pre-op (n=50) % 44 ± 4,0 post-op (n=50) % 50,1 ± 3,2 olarak bulundu (p>0,05). Tüm olguların üriner TXB2 analizlerinin sonuçları pre-op (n=50) 7,4 ± 1 ng/mL, post-op (n=50) 6 ± 0,5 ng/mL olarak (p>0,05) değerlendirildi. Tüm olguların biyokimyasal ve kardiyak belirteçlerinin sonuçları arasında anlamlılık bulunamadı (p>0,05). Ayrıca tüm verilerin kadın ve erkek olgu ayrımına göre değerlendirilmesiyle elde edilen sonuçlar yorumlandı. Çalışmamızda rutin kardiyak klinik belirteçlerden TnI'nın CK-MB'ye göre anlamlı farklılık gösterdiği, ancak olguların antiagregan ve kolesterol düşürücü tedavi almaları nedeniyle pre- ve post-op dönemde risk faktörlerini taşımadıkları, tedaviye verilen cevapta kadın olguların erkek olgulara göre daha iyi yanıtlar verdikleri belirlendi.
Özet (Çeviri)
Material and Methods: In this study, we used the cross-sectional design of all biomarkers, the platelet aggregation and urine TXB2 level and routine biomarkers (LDL, HDL cholesterol etc.) and cardiovascular (TnI, CK-MB) markers and demographic value of all patients with atherothrombosis. Patients were divided into 2 groups; pre and post-operation state, to balance the characteristics between the 2 groups, one to one cross-matching analysises were performed. Results and Discussion: There were no significant differences in biomarker levels in the groups (p>0,05). Aggregometry results were evaluated for all patients (n=100) pre-op (n=50, 44% ± 4.0), post-op (n=50, 50.1% ± 3.2) (p>0,05). TXB2 levels of patinets were performed pre-op (n=50, 7.4 ± 1.0 ng/mL), post-op (n=50, 6.0 ± 0,5 ng/mL) (p>0,05). On the other hand, sexual differences were hypothesized between women and men. Level of TnI were significant than CK-MB which is presented as a cardiovascular biomarker. Effect of statins and anti-agregan drugs were great in outcome of biomarkers where detected in plasma.