Asetabulum kırıklarında açık redüksiyon internal tespitin fonksiyonel ve radyolojik sonuçları
Functional and radiological results of open reduction and internal fixation of acetabulum fractures
- Tez No: 466556
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ DEVECİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: asetabulum kırıları, cerrahi tedavi, kırık tespiti, fonksiyonel sonuçlar, acetabulum fracture, surgical treatment, fracture fixation, functional results
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, asetabulum kırığı nedeniyle açık redüksiyon ve içten tespit uyguladığımız hastalarda fonksiyonel ve radyolojik sonuçlar değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Kasım 2005 ile Eylül 2015 tarihleri arasında asetabulum kırığı nedeniyle açık redüksiyon ve içten tespit yöntemi ile cerrahi tedavi uygulandığımız en az 1 yıllık takibi olan 81 hasta çalışmaya alındı. Kırıklar radyografiler ve tomografi yardımı ile Letournel ve Judet sınıflama sistemine göre sınıflandırıldı. Redüksiyon kalitesi Matta'nın redüksiyon kalitesi kriterleri kullanılarak değerlendirildi. En son kontrollerinde radyolojik değerlendirme Matta'nın Radyolojik Değerlendirme Ölçeği'ne göre ve fonksiyonel değerlendirme Modifiye Merle D'Aubigne Kriterleri'ne göre yapıldı. Bulgular: Ortalama yaş 42,9 (17-79) ve ortalama takip süresi 51,9 ay (12-140) idi. Hastaların 64'ü erkek (% 79), 17'si (% 21) kadındı. Hastaların 43'ü (% 53,1) sağ, 38'i (% 46,9) sol asetabulum kırığı mevcuttu. Ortalama başlangıç deplasman miktarı 14,7 mm (5-28) olarak ölçüldü. Ortalama cerrahiye alınma süresi 6,2 (1-45) gündü. Letournel sınıflandırmasına göre kırıkların 37'si (% 45,7) basit, 44'ü (% 54,3) kompleks tipteydi, 32'sinde (% 39,5) ilave posterior çıkık mevcuttu. Redüksiyon 54'ünde (% 66,7) anatomik ve 27'sinde (% 33,3) kötü redüksiyon elde edildi. Klinik sonuçlar 11'inde (% 13,6) mükemmel, 31'inde (% 38,3) iyi, 12'sinde (% 14,8) orta ve 27'sinde (% 33,3) kötü sonuç saptandı. Radyografik sonuçlar 15'inde (% 18,5) mükemmel, 23'ünde (% 28,4) iyi, 15'inde (% 18,59) orta ve 28'sinde (% 34,6) kötü sonuç saptandı. Erken dönem komplikasyonları; 1 hastada yüzeyel enfeksiyon, 1 hastada derin enfeksiyon, 2 hastada tespit yetmezliği, 1 hastada iyatrojenik lateral kutanöz femoral sinir yaralanması, 1 hastada derin ven trombozu ve pulmoner emboli saptandı. Geç dönemde 9'unda (% 11,1) heterotopik ossifikasyon, 23'ünde (% 28,3) posttravmatik artroz ve 8'inde (% 9,8) AVN saptandı. Asetabulum cerrahisi sonrası 14 hastaya kalça artroplastisi uygulandı. Sonuçlar: Çalışmamızda kompleks kırıklar, yaş (>40) ve redüksiyon kalitesinin kötü prognoz ile ilişkili olduğu saptandı. Bu sonuçlar ışığında, posttravmatik artriti önlemek ve kalça eklem fonksiyonlarının devamlılığı sağlamak için cerrahi olarak tedavi edilen deplase asetabulum kırıklarında anatomik redüksiyon ve stabil içten tespit sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Assessment of functional and radiological results of patients with acetabulum fracture treated with open reduction and internal fixation was aimed. Material and Methods: The study included 81 patients whom were diagnosed as acetabulum fracture and treated with open reduction and internal fixation between November 2005 – September 2015. All of the cases were followed-up for least one year clinically and radiologically. The fractures were classified according to the Letournel and Judet classification with the assistance of X-ray and computerized tomography (CT) images. Matta's reduction quality criteria was used for the reduction quality postoperatively. Modified Merle D'Aubigne Criteria and Matta's radiological assessment criteria were used for the functional and radiological evaluation respectively at the last follow-up. Results: There were 64 (79%) male and 17 (21%) female patients with a mean age of 42,9 years (range. 17-79 years). The mean follow-up was 51,9 months (range 12-140 months). Fourty-three (53%) of the cases had right and 38 (47%) had left side affected. The mean displacement value was 14,7 mm. The mean surgery time after hospitalization was 6,2 days. According to Letournel classification 44 (54,3%) of the fractures were classified as complex and 37 (45,7%) as simple type. Thirty-two patients had concomitant hip dislocation. Anatomic reduction was obtained in 54 (66,7%) cases and poor reduction in 27 (33,3%) patients. The overall outcome was rated as excellent in 11 (13,6%), good in 31 (38,3%), fair in 12 (14,8%) and poor in 27 (33,3%) clinically. The early complications were superficial infection in 1 patient, deep infection in 1 patient, fixation failure in 2 patients, iatrogenic lateral cutaneous femoral nerve injury in 1 patient, deep vein thrombosis and pulmonary embolism in 1 patient. The late complications were heterotopic ossification in 9 (% 11,1) patients, post traumatic arthrosis in 23 (%28,3) patients and avascular necrosis in 8 (% 9,8) patients. Total hip arthroplasty was applied to 14 patients after open reduction and internal fixation. Conclusions: In this study it was determined that complex fractures, advanced age (>40) and poor reduction quality are correlated with poor prognosis. Anatomic reduction and stable internal fixation are necessary to prevent post-traumatic arthritis and maintain the natural joint functions.