Yüksek riskli hematolojik maligniteli hastaların febril nötropenik ataklarında kullanılan antifungal tedavi seçeneklerinin karşılaştırılması
Comparison of antifungal treatment options in febril neutropenic attacks of HİGH risk hematological malignant diseases
- Tez No: 466696
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN MUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Empirik antifungal tedavi, hematolojik malignite, Aspergillozis, Empiric antifungal therapy, hematological malignancy, Aspergillosis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Hematolojik maligniteli yüksek riskli hastaların, febril nötropeni atakları sırasında başlanan antifungal ilaçların; genel başarı düzeyi, ateşin düşme süresi, yan etki gelişip gelişmediği, yetersiz etkinlik nedeniyle ilacın kesilmesi ve mortalite oranları açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Hematoloji servisinde yatarak tedavi gören hematolojik maligniteli hastalardan, febril nötropeni atakları sırasında antifungal tedavi alanlar prospektif, gözlemsel olarak incelendi. Antibiyotik tedavisine yanıtsız ateş karşısında, antimikrobiyal tedavinin 3-5. gününde halen ateşi devam eden hastalarda empirik antifungal tedaviye başvuruldu. Bu özelliklere sahip 150 hastanın 210 febril nöropenik atağı incelendi. Hastaların yaşı, cinsiyeti, hematolojik malignensi tipi, eşlik eden hastalıkları, yatış süresi, FEN atak sayısı, FEN süresi, nötrofil sayısı, nötropeni süresi, tedavide kullanılan antifungal ilaçları, profilakside kullanılan antifungal ilaçları, kemoterapi fazları, santral venöz katater varlığı, günlük fizik muayenesi, klinik bulguları, kültür sonuçları, serolojik tanı test (Galaktomannan) sonuçları, radyolojik bulguları (yüksek rezolüsyonlu akciğer tomografisi, batın ultrasonografisi, sinüs grafisi, gerekenlerde; batın tomografisi, batın manyetik rezonans), kök hücre nakli varlığı, kortikosteroid kullanımı, eşlik eden enfeksiyonları, başlanan anti fungal tedavileri, antifungal tedavi yanıtı, birden fazla antifungal kullanımı varlığı, antifungal yan etki, kullanılan antibiyotik çeşidi, mortalite olup olmaması bu çalışma için hazırlanan bir veri formuna kaydedildi. Tedaviye yanıt kriterleri; nötropeni sırasında ateşin düşmesi, tedavi bitiminden sonra yedi gün içerisinde mortalite olmaması, radyolojik bulgularda gerileme, belirlenen tedavi süresinin tamamlanması, yoğun bakım ihtiyacının olmaması ve hastanın şikayetlerinde düzelme olarak tanımlandı. Sonuçlar: Empirik antifungal tedavi başlandığında ateşin daha kısa sürede normale geldiği görülmüştür. Klavuzlarda invaziv aspergilloz tedavisinde vorikonazol yüksek kanıt düzeyinde önerilen tek antifungal ajan olmasına rağmen, lipozomal AmB ve kaspofungin bizim çalışmamızda empirik antifungal tedavide kullanılmıştır ve tedavi yanıtları benzer bulunmuştur. Bu nedenle empirik antifungal ajan seçimi yaparken klavuzların yanında, her merkez antifungal tedavi seçiminde kendi klinik deneyimlerini de göz önünde bulundurmalıdır. Antifungal profilaksi invaziv fungal infeksiyonların sıklığında ve bunlara bağlı mortaliteyi azaltmakta, ancak tek başına yeterli sağ kalımı sağlayamamaktadır. Bu hastaların fungal infeksiyon açısından yakın takibine devam edilmesi ve ihtiyaç duyulduğunda antifungal tedaviye geçilmesi gerekmektedir. Tedavi etkinliği sayesinde klinik pratikte giderek artan antifungal ilaçların kullanımı sırasında çeşitli yan etkilerin gelişebileceği ve bunların çoğunun geri dönüşümlü olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: In high-risk patients with hematologic malignancy, antifungal drugs initiated during febrile neutropenic episodes; general success level of fever, duration of fever, incidence of adverse events, withdrawal of drug due to inadequate efficacy and mortality rates. Materials and Methods: Antifungal treatment areas during febrile neutropenic episodes were studied prospectively and observationally from hematologic malignant patients receiving inpatient treatment in hematology service. Empiric antifungal therapy was applied to patients who were still on fever 3 to 5 days after antimicrobial therapy in response to fever unresponsive to antibiotic treatment. 210 febrile neuropenic episodes of 150 patients with these features were examined. Antifungal drugs used in the treatment, antifungal drugs used in prophylactic, chemotherapy phases, central venous catheterization, daily physical examination, age, sex, hematologic malignancy type, comorbid diseases, duration of hospitalization, number of FEN attacks, FEN duration, neutrophil count, neutropenia, Clinical findings, culture results, serologic diagnostic test (GM) results, radiological findings (high resolution lung tomography, abdominal ultrasonography, sinus x-ray, as necessary, tomography tomography, magnetic resonance imaging), stem cell transplantation, corticosteroid use, , Data on antifungal therapy, antifungal therapy response, presence of multiple antifungal agents, antifungal side effects, antibiotic use, mortality were recorded in this study. Treatment response criteria; Absence of fever during neutropenia, absence of mortality within 7 days after the end of treatment, regression in radiological findings, completion of the specified treatment period, lack of intensive care, and improvement in patient complaints. Results: When empiric antifungal therapy was initiated, it was observed that fever had returned to normal in a shorter period of time. Although voriconazole is the only recommended antifungal agent in the guidelines for invasive aspergillosis treatment, liposomal AmB and caspofungin were used in our study in empirical antifungal therapy and the response to treatment was similar. Therefore, in choosing empirical antifungal agents, each center should consider its own clinical experience in choosing antifungal therapy as well as guidelines. Antifungal prophylaxis reduces the incidence and the mortality associated with invasive fungal infections, but alone does not provide adequate survival.These patients should be followed closely in terms of fungal infection and antifungal treatment should be applied when needed.Treatment efficacy has shown that many side effects can develop during the use of increasing antifungal drugs in clinical practice, and most of them are reversible