Diz osteoartrit tedavisinde peloidoterapi ve su içi egzersizin birlikte uygulanmasının etkinliği; Randomize kontrollü tek kör çalışma
The effectiveness of peloidotherapy and aquatic exercise in knee osteoarthritis treatment; A randomized controlled single blind study
  1. Tez No: 466753
  2. Yazar: SEÇİL ÖZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Ekoloji ve Klimatoloji, Medical Ecology and Climatology
  6. Anahtar Kelimeler: Diz osteoartrit, peloidoterapi, su içi egzersiz, balneoterapi, akuatik rehabilitasyon, Knee osteoarthritis, Peloidotherapy, Water based exercise, Balneotherapy, Aquatic rehabilitation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Özkurt S. Diz osteoartrit tedavisinde peloidoterapi ve su içi egzersizin birlikte uygulanmasının etkinliği; randomize kontrollü tek kör çalışma. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji ABD. Doktora Tezi. İstanbul. 2017 Amaç: Diz Osteoartrit tedavisinde peloidoterapi ve su içi egzersizin birlikte uygulanmasının kısa ve orta dönemdeki etkilerini araştırmak. Metod: Çalışmaya ACR kriterlerine göre diz osteoartrit tanısı almış 76 hasta dahil edildi. Hastalar randomizasyonla tedavi grubu (n=38) ve kontrol grubu (n=38) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tedavi grubundan 6, kontrol grubundan ise 1 hasta çeşitli nedenlerle çalışmadan ayrıldı. Tedavi grubuna 2 hafta süreyle haftanın 5 günü toplam 10 seans, 30 dakika 33°C'ye ısıtılmış suda fizyoterapist eşliğinde su içi egzersiz ve her iki dize 20 dakika 42°C sıcaklıkta çamur paketi uygulandı. Kontrol grubundaki hastalar rutin medikal tedavilerine devam ettiler. Hastalar, çalışmaya kör bir hekim tarafından başlangıçta, tedavinin sonunda, tedavi sonrası 1. ve 3. aylarda değerlendirildi. Değerlendirme parametresi olarak ağrı, hastanın global değerlendirmesi, doktorun global değerlendirmesi, WOMAC, Lequesne diz indeksi, sağlık değerlendirme anketi (HAQ), SF-36 ve zamanlı kalk yürü testi kullanıldı. Bulgular: Tedavi grubunda; tedavi sonunda, tedavi sonrası 1. ay ve 3. ay takiplerinde tüm parametrelerde istatistiksel anlamlı iyileşme saptandı. Kontrol grubunda anlamlılık yoktu. Gruplar karşılaştırıldığında ise tüm parametrelerde tedavi grubu istatistiksel olarak kontrol grubuna üstün bulundu. Sonuç: Diz osteoartrit tedavisinde peloidoterapi ve su içi egzersizin birlikte uygulanması ağrı, fiziksel fonksiyon ve yaşam kalitesinde iyileşmeye neden olduğu ve rutin tedaviye üstün olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Özkurt S. The effectiveness of peloidotherapy and aquatic exercise in knee osteoarthritis treatment; a randomized controlled single blind study. Istanbul University, Institute of Health Science, Istanbul University Istanbul Medical Faculty, Department of Medical Ecology and Hydroclimatology. PhD Thesis. Istanbul. 2017. Aim: To observe short and medium term effects of peloidotherapy and aquatic exercise in patients with knee osteoarthritis. Method: Seventy-six patients, with knee osteoarthritis were included. Patients were divided randomly into two groups, treatment group and control group (n=38). Six from the treatment group and one from the control group were dropped out. Treatment group received 30 minutes of aquatic exercise in a 33° C pool and 20 minutes of mud pack at 42°C on knees 5 days for 2 weeks. Control group continued medical treatment. Blind investigator assessed patients before and after the treatment, at the first and the third month of follow-up. Outcome measures were pain, patient's, and physician's global assessment WOMAC, Lequesne knee index, health assessment questionnaire, SF-36, and timed up and go test. Results: There was statistically significant improvements in treatment group in all parameters at the end of the treatment, the first and the third month follow up. There was no significant improvement in control group. Group comparisons, treatment group was superior to control group for all parameters. Conclusion: In knee osteoarthritis treatment combination of peloidotherapy and aquatic exercise improves in pain, physical function and quality of life, and is superior to routine treatment.