Diz osteoartritli hastalarda uygulanmış olan kombine balneolojik tedavi (hidroterapi+peloidoterapi) ile yalnızca peloidoterapinin etkinliklerinin karşılaştırılması, retrospektif çalışma
Comparison of the effects of combined balneological therapy (hydrotherapy+peloidotherapy) and peloidotherapy only in patients with knee osteoarthritis, retrospective study
  1. Tez No: 689389
  2. Yazar: ANIL ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE GÜRDAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Tıbbi Ekoloji ve Klimatoloji, Medical Ecology and Climatology
  6. Anahtar Kelimeler: Peloidoterapi, Hidroterapi, Diz Osteoartriti, Peloidotherapy, Hydrotherapy, Knee Osteoartritis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Diz osteoartritli hastalarda ayaktan uygulanmış sadece peloidoterapi tedavisi ile hidroterapi ve peloidoterapi kombinasyon tedavisinin klinik etkisini karşılaştırılmak ve değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: 2010-2019 arasında kliniğimizde peloidoterapi veya hidroterapiyle beraber peloidoterapi almış 326 hasta çalışmamıza dahil edildi. 83 hastaya sadece peloidoterapi uygulanmışken 243 hasta peloidoterapiyi hidroterapiyle beraber almıştı. Peloidoterapi 20 dakika boyunca 42-43°C olarak tek diz veya çift dize, hidroterapi 20 dakika boyunca 36-38°C olarak omuz hizasına kadar immersiyon şeklinde düz suda uygulanmıştı. Tedaviler 10 seans, 2 hafta boyunca devam etmişti. Hastalar tedavi öncesi ve tedavi sonrasında VAS(Görsel Analog Skala) Ağrı, VAS Hasta global değerlendirme, VAS Doktor global değerlendirme, HAQ(Sağlık Değerlendirme Anketi), WOMAC(Western Ontario ve Mcmaster Üniversiteleri İndeksi) Ağrı, WOMAC Tutukluluk, WOMAC Fonksiyon, WOMAC Toplam ve LDİ (Lequesne Diz İndeksi) parametreleri ile değerlendirildi. Bulgular: Sadece peloidoterapi alan grupta HAQ ve WOMAC Ağrı dışında tedavi sonrası başlangıca göre anlamlı iyileşme görüldü. Kombine alan grupta tüm parametrelerde anlamlı iyileşme görüldü. Gruplararasında ise VAS Hasta global değerlendirme ve VAS Doktor global değerlendirme haricinde anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Çalışmamız sadece peloidoterapi ile hidroterapi ve peloidoterapi kombinasyonunun diz osteoartritli hastalarda benzer klinik etkinliğe sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca her iki tedavi de klinik durumda yeterli iyileşmeye neden olmaktadır. Çalışmamızın sonuçları randomize kontrollü çalışmalarla doğrulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare and evaluate clinical effectiveness of outpatient peloidotherapy alone and combination outpatient treatment of hydrotherapy and peloidotherapy in patients with knee osteoarthritis. Materials and Methods: We included 326 patients who received peloidotherapy or hydrotherapy and peloidotherapy combination at our clinic between 2010-2019. 83 patients received only peloidotherapy and 243 patients received peloidotherapy with hydrotherapy. Peloidotherapy was applied to one or both knees for 20 minutes at 42-43°C and hydrotherapy was applied as head out immersion in tap water for 20 minutes at 36-38°C. Treatment continued for 10 sessions, 2 weeks. Patients evaluated before and after treatment with VAS(Visual Analog Scala) Pain, VAS Patient's global assessment, VAS Physician's global assessment, HAQ(Health Assessment Questionnaire), WOMAC(Western Ontario and Mcmaster Universities Index) Pain, WOMAC Stiffness, WOMAC Function, WOMAC Total ve Lequesne Knee Index. Results: All parameters improved significantly except HAQ and WOMAC pain in peloidotherapy group after treatment. All parameters improved significantly in combined treatment group after treatment. In the comparison between groups, no significant difference was found except VAS Patient's global assessment and VAS Physician's global assessment. Conclusion: Our study shows that peloidotherapy alone and combination of hydrotherapy and peloidotherapy have clinical efficiany in patients with knee osteoarthritis similarly. Also both treatments cause decent improvements at clinical status. Our results should confirmed with randomized controlled studies.