Diz osteoartritli hastalarda termomineralli su banyosu ile birlikte elektroterapi kullanımının ve peloidoterapinin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the use of thermo-mineral water bath with electrotherapy and mud pack therapy in patients with knee osteoarthritis
  1. Tez No: 452266
  2. Yazar: ALİ ONAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN ODABAŞI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Tıbbi Ekoloji ve Klimatoloji, Medical Ecology and Climatology
  6. Anahtar Kelimeler: Osteoartrit, termomineralli su, elektroterapi, peloid, Osteoarthritis, thermo-mineral water, electrotherapy, mud pack
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmada diz osteoartritli hastalarda termomineralli su banyosu ile birlikte elektroterapi kullanımının ve peloidoterapinin tedavi etkinliklerini karşılaştırmak amaçlanmıştır. 73 hasta termomineralli su banyosu ile elektroterapi alan grup ve lokal peloidoterapi tedavisi alan grup olmak üzere iki gruba randomize edilerek ayrıldı. 45 hasta Bursa Asker Hastanesinde 40 oC sıcaklıkta, 30 dakika süreyle, 18 uygulama olacak şekilde termomineralli su banyosu ile ek olarak elektroterapi tedavisi aldı. 28 hastaya ise polikliniğimizde 43 oC sıcaklıkta, 30 dakika süreyle, 15 uygulama olacak şekilde lokal peloidoterapi tedavisi verildi. Çalışmanın primer sonlanım ölçütleri Western Ontario and MacMaster University (WOMAC) osteoartrit indeksi, ağrı şiddeti için vizüel analog skala (VAS), hastaların hastalığı global değerlendirmeleri, hekimin hastalığı global değerlendirmesi ve analjezik tüketimi idi. Hastalar tedavi öncesi, tedavi sonrası, tedavi sonrası 1. ay, 3. ay ve 6. ay olmak üzere toplamda 5 kez değerlendirildi. Tedavi öncesi ile karşılaştırıldığında, WOMAC, ağrı şiddeti, hastalık global değerlendirme skorları ve analjezik tüketiminde tedavi uygulamaları sonrası her iki grupta anlamlı azalmalar gözlendi. Analjezik tüketimleri ile tedavi öncesi ve sonrası hekim global değerlendirmeleri dışında gruplar arasında anlamlı farklılık izlenmedi. Hem kaplıca ile elektroterapinin birlikte kullanımının hem de lokal peloidoterapi uygulamalarının diz osteoartrit tedavisinde ağrı kontrolü, fonksiyonel kapasite ve analjezik tüketimi üzerine olumlu etkileri vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to compare the treatment efficacy of the use of thermo-mineral water bath with electrotherapy and mud pack therapy in patients with knee osteoarthritis. 73 patients were randomly assigned to two groups, one of which taking thermo-mineral water bath with electrotherapy and the other one taking local mud pack therapy. 45 patients received thermo-mineral water bath application 18 times, at 40 oC, for 30 minutes with electrotherapy in Bursa Military Hospital. 28 patients were given local mud pack application 15 times, at 43 oC, for 30 minutes in our clinic. Primary outcome measures of the study were the Western Ontario and MacMaster University (WOMAC) osteoarthritis index, pain intensity on a visual analog scale (VAS), patient's global assessment of disease activity, physician's global assessment of disease activity and analgesic consumption. The patients were evaluated before and after the intervention and during follow-up period at 1, 3 and 6 months for a total of 5 times. As compared to the baseline, significant decreases were observed in WOMAC, pain intensity, disease global assessment scores and analgesic consumption in both groups after the intervention. No significant differences observed between the groups except analgesic consumption and physician's global assessment of disease activity before and after treatment. Both the use of spa therapy with electrotherapy and local mud pack therapy has positive effects on pain control, functional capacity and analgesic consumption in the treatment of knee osteoarthritis.