17-21 yaş arası İBBSK bünyesinde bulunan elit ve elit olmayan taekwondocuların vücut yağ oranlarının karşılaştırılması
The comparasion of body fat ratio of elite and non-elite taekwondo atletes aged between 17-21 at İBBSK
  1. Tez No: 466775
  2. Yazar: FİLİZ NUR AYDIN ÖZEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BEYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Taekwondo, elit, sporcu, vücut yağ ölçümü, Taekwondo, elite athlete, body fat measurement
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmanın amacı, Elit (E) ve elit olmayan (EO) taekwondo sporcularının vücut yağ oranlarını tespit ederek, cinsiyet ve VKİ değerlerini karşılaştırmak. Çalışmada, elit (deney) gurubunda 19,06±1,24, elit olmayan (kontrol) gurubunda 17,69±87 olan 16+16 32 taekwondo sporcusu üzerinde VYO'ları (triceps, subscapula, supraailiac, abdomen, uyluk ve göğüs) ve VKİ, Kilo, Boy ölçümleri alınmıştır. Araştırmada verilerin tanımlanmasında ortalama ve standart sapma değerleri kullanılmıştır. Fark analizlerinden önce, verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek için Kolmogorov Smirnov testine göre subscapula ölçümü dışında araştırmada alınan tüm ölçümler, standart normal dağılıma uygunluk göstererek parametrik özelliktedir. Bu nedenle araştırmada gruplar arasındaki farklara bakılırken subscapula ölçümü için iki grup arasındaki nonparametrik veri farklarının analizinde kullanılan Mann Whitney U testi, diğer parametreler için ise parametrik verilerin iki grup arasındaki farkı için kullanılan Bağımsız Örneklem T-testi kullanılmıştır. Elde edilen veriler %95 güven aralığında, SPSS 17.0 for Windows paket programında analiz edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda VYO; Triceps (E; 11,80, EO; 13,25), Subrailiac; (E; 12,08, EO; 13,78), Abdomen; (E; 14,27, EO; 17,09), Uyluk; (E; 12,86, EO; 16,78) Subscapula; (E; 9,78 EO; 13,25), Göğüs;(E; 8,92 EO; 11,09) değerleri EO (kontrol) gurubunda yüksek çıkmıştır. EO kontrol gurubu VYO' ları t=-1,045, p=0,304, anlamlı çıkmamıştır (p>0.05). Cinsiyetlere göre her iki gurupta da Suprailiac bölgesinde, Abdomen bölgesi ise sadece kontrol grubunda anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). VKİ göre ise Suprailiac VYO' ları arasında anlamlı bir farklılık bulunması antrenman içeriğinde branşa özgü çalışan kas gurupları arasında olmadığını desteklemiştir. Sonuç olarak Taekwondo sıklet sporu olduğundan elit olan sporcular da müsabaka deneyimleri daha fazla olduklarından dolayı kilolarını kontrol etme avantajları fazladır. Abdomen bölgesinin sadece kontrol gurubunda farklılık arz etmesi ise elit sporcuların sürekli kuvvet ve denge çalışmalarında, mekik çalışmalarında önemsenen kas gurupları arasında olduğundan kontrol gurubundaki bu farklılık diğer milli ve elit olan sporcular arasındaki süre, çalışma kapsamı, müsabaka deneyimi ve antrenman plan ve içeriği açısından oluşan farklılıkla bağlantılı olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the body fat ratios of elite (E) and non-elite (NE) taekwondo athletes by gender and BMI. In the study, VOCs (triceps, subscapula, supraailiac, abdomen, thigh and chest) were recorded on 16 + 16 32 taekwondo athletes with 19.06 ± 1.24 in elite (experimental) group and 17.69 ± 87 in non-elite (control) And BMI, Weight, Length measurements were taken. Mean and standard deviation values were used to define the data in the study. Before difference analysis, in order to determine whether the data are normally distributed, Kolmogorov Smirnov test was performed, and it was found that except subscapula parameter, all parameters were parametric with standard normal distribution, showing parametric properties. For this reason, the Mann-Whitney U test was used for the analysis of nonparametric data differences between the two groups for the subscapular measurement, and the Independent Sampling T-test used for the difference between the two groups of parametric data was used for the other parameters.. obtained data were analyzed in the 95% confidence interval with SPSS 17.0 for Windows Package program.. As a result of this work, BFR: Triceps (E; 11,80, NE; 13,25), Subrailiac; (E: 12,08, NE: 13,78), Abdomen; (E: 14,27, NE: 17,09), Thigh; (E; 12,86, NE; 16,78) Subscapula; (E, 9,78 NE, 13,25), Bust (E, 8,92 NE, 11,09) values were high in the NE (control) group. NE control group BFR values t=-1,045, p=0,304, was not statistically significant (p>0,05). According to gender, supraailiac region in both groups and abdomen in the only control group were not statistically significant (p>0,05). According to BMI, finding of significant difference between suprailiac BFR support that muscle groups for branch in the training are not among groups. As a result, since Taekwondo is a weight category sport, elite athletes have the advantage of controlling their weight because they have more competition experience. The fact that significant abdominal region difference in the control group is due to the fact that it is among the overrated muscle groups in the continuous force and balance trainings and shuttle trainings of the elite athletes and that the difference in the control group may be due to differences between group trainings by means of training content, competition experiment, training plan and content.