Ailevi akdeniz ateşi hastalarında huzursuz bacak sendromu varlığı ve bunun anksiyete, yaşam ve uyku kalitesi üzerine etkileri
Restless leg syndrome in family mediterranean fever diseases and their effects on the anxiety, life and sleep quality
- Tez No: 466820
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT TOPRAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ailevi akdeniz ateşi, huzursuz bacak sendromu, UHBSÇG şiddet skalası, familial mediterranean fever, restless leg syndrome, IRLSSG severity scale
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
AMAÇ: Ailevi Akdeniz ateşi (AAA) tekrarlayan ateş ve serozitle giden bir otoinflamatuvar hastalıktır. Huzursuz bacak sendromu (HBS); bacaklarda rahatsız edici hisler ve dinlenme sırasında bu hislerin giderilmesi için kontrol edilemeyen bacakları hareket ettirme dürtüsü ile karakterize bozukluktur. HBS'nin sekonder nedenleri arasında romatolojik hastalıklar da bulunmaktadır ve biz çalışmamızda AAA hastalarında HBS sıklığını ve bunun anksiyete, yaşam ve uyku kalitesi üzerine etkilerini incelemeyi amaçladık. GEREÇ-YÖNTEM: Çalışmaya 65 AAA hastası ve 65 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Çalışmaya katılan bireyler Uluslararası HBS Çalışma Grubu (UHBSÇG) tanı kriterleri doğrultusunda HBS açısından değerlendirildi. HBS tanısı alanlara UHBSÇG şiddet ölçeği uygulandı. Hasta ve kontrol grupları Beck Anksiyete Envanteri (BAE), Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi, Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Kısa Form (WHOQOL BREF) ölçeğiyle değerlendirildiler. BULGULAR: İki grup arasında yaş ve cinsiyet açısından istatiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0,05). Hasta grubundaki bireylerden 8'i (%12,3), kontrol grubundaki bireylerden 4'ü (%6,2) HBS tanısı aldı. Hasta grubunda HBS tanısı alanların UHBSÇG şiddet ölçeği ortalaması 22,25 iken kontrol grubundakilerin ortalaması 21,25'dir. İki grup karşılaştırıldığında HBS görülme sıklığı ve şiddeti açısından fark anlamsız bulundu (p>0,05). AAA hastalarında HBS görülme sıklığının yaş ile beraber arttığı bulundu (p0,05). Ayrıca hasta grubun BAE ortalamaları, kontrol grubunun WHOQOL BREF bedensel alan ortalamaları anlamlı yüksek bulunurken (p0,05). SONUÇ: AAA hastalarında HBS sıklığı ve şiddeti normal popülasyona benzer orandadır. Literatürde bu konu ile ilgili ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Familial Mediterranean fever (AAA) is an auto-inflammatory disease with recurrent fever and serosite. Restless leg syndrome (RLS); is a characteristic disorder with causing feelings on the legs and uncontrolled impulsive movement of the legs to relieve these feelings during rest. Rheumatologic diseases are also among the secondary causes of RLS and we aimed to investigate the frequency of RLS in FMF patients and its effects on anxiety, sleep and quality of life. MATERIAL-METHOD: 65 FMF patients and 65 healthy volunteers were included in the study. Individuals participating in the study were evaluated about RLS according to the diagnostic criteria of the International RLS Working Group (IRLSSG). IRLSSG severity scale was applied to people who were diagnosed RLS. Patients and control groups were assessed by Beck Anxiety Inventory (BAI), Pitsburg Sleep Quality Index, and the World Health Organization Quality of Life Short Form (WHOQOL BREF) scale. RESULTS: There was no statistically significant difference between two groups in terms of age and gender (p> 0,05). Eight (12,3%) of the patients in the patient group and 4 (6,2%) of the individuals in the control group were diagnosed with RLS. In the patient group, the mean of IRLSSG severity scale was 22.25, while the mean score in the control group was 21.25. When the two groups were compared, the difference in the frequency and severity of HBS was not significant (p> 0,05). The incidence of RLS in FMF patients was found to increase with age (p 0,05). In addition, BAI averages in patient group and WHOQOL BREF physical area averages in control group were significantly higher (p 0.05). CONCLUSION: The frequency and severity of RLS in FMF patients is similar to the normal population. There is need for further studies on this subject for the literature.