Erişkin dikkat eksikliği / hiperaktivite bozukluğunda gece yeme bozukluğu ve dürtüsellik ilişkisinin araştırılması
An investigation of the relationship between night eating syndrome and impulsivity in adult attentive deficite / hyperactivity disorder patients
  1. Tez No: 466912
  2. Yazar: SONAY ZABUN ERÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ERDOĞAN TAYCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu, Gece yeme sendromu, Dürtüsellik, Attention deficit/hyperactivity disorder, Night eating syndrome, Impulsivity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Giriş ve Amaç: Dikkat eksikliği / hiperaktivite bozukluğu (DEHB) psikiyatri polikliniğinde sık karşılaşılan ve erişkinlerde sıklıkla diğer ruhsal bozukluklarla birlikte bulunan nörogelişimsel bir bozukluktur. Gece yeme sendromu (GYS) toplumda ve özellikle psikiyatrik hasta populasyonunda sık görülen, gıda tüketiminde sirkadiyen gecikme ile karakterize bir bozukluktur. Her iki bozukluğun da depresyon, anksiyete, uyku ve dürtü kontrol bozuklukları ile yakın ilişkili olduğu bilinmektedir. Yüksek dürtüsellik her iki bozukluğun ortak paydalarından biri olabilir. Bu çalışmada, erişkin DEHB olgularında GYS sıklığının, GYS'nin dürtüsellik, depresyon ve anksiyete düzeyleri ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmanın örneklemi 25 Mayıs 2016-25 Aralık 2016 tarihleri arasında Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine başvuran, DEHB tanısı alan 113 olgu ve DEHB tanı kriterlerini karşılamayan 101 olgudan oluşan kontrol grubundan oluşmaktadır. Tüm katılımcılara DEHB tanısı/ekartasyonu için DSM-5 ölçütleri baz alınarak Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu İçin Tanısal Görüşme (DIVA 2.0) uygulanmıştır. Ardından Gece yeme anketi (GYA), Barratt dürtüsellik ölçeği-11 (BIS), Beck depresyon envanteri (BDI) ve Beck anksiyete envanteri (BAI) katılımcılar tarafından doldurulmuştur. Ek olarak katılımcıların boy, kilo, sigara kullanımı, ek hastalıkları ve kullandıkları ilaçlar sorgulanmıştır. Bulgular: DEHB grubunda 35 (%31), kontrol grubunda 14 (%14) olguda GYS saptanmıştır (p=0,003). DEHB olgularında artmış dürtüsellik, depresyon ve anksiyete varlığı GYS ile ilişkili saptanmışken; yaş, cinsiyet, BKİ, sigara, antidepresan, stimülan kullanımının GYS üzerine etkisi saptanmamıştır. DEHB grubunda depresyon GYS için öngörücü bulunmuştur. Tüm örneklemde ise depresyon, DEHB ve anksiyete GYS'nin öngörücüleri olarak tespit edilmiştir. Sonuç: DEHB olgularında daha sık GYS saptanmıştır. Ayrıca DEHB tanısından bağımsız olarak da, GYS olgularının daha dürtüsel olduğu ve depresyonun oldukça sık eşlik ettiği göze çarpmaktadır. DEHB, GYS, dürtüsellik ve depresyon arasındaki bu ilişkinin farklı örneklemlerle de değerlendirilmesi önemli olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: As a neurodevelopmental disorder, Attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD) is a frequent diagnose in psychiatric outpatient clinic and often associated with other psychiatric disorders in adults. Night eating syndrome (NES) which is common in general population and especially in psychiatric patient population, is characterized by circadian delay in food consumption. It is known that both disorders are strongly related to depression, anxiety, sleep and impulse control disorders. High impulsivity may be one of the most common features of both disorders. In this study, we aimed to investigate the frequency of NES and the relationship between NES and impulsivity, depression, anxiety levels in adult ADHD cases. Methods: 113 ADHD and 101 healthy control patients who applied to Haydarpaşa Numune Education and Research Hospital Psychiatry Polyclinic between May 25, 2016 and December 25, 2016 were enrolled to study. Diagnostic Interview for ADHD in Adults (DIVA 2.0) based on DSM-5 criteria administered to all participants for ADHD diagnosis / excretion. The Night Eating Questionnaire (NEQ), the Barratt Impulsiveness Scale-11 (BIS-11), the Beck Depression Inventory (BDI) and the Beck Anxiety Inventory (BAI) forms were filled by all participants. Also, the informations about height, weight, smoking status, comorbidities and usage of antidepressant / stimulant drugs were recorded. Results: NES was determined in 35 (31%) patients in ADHD group while 14 (14%) in control group (p = 0.003). Increased impulsivity, depression and anxiety were found to be associated with NES in ADHD group while age, sex, BMI, smoking status, usage of antidepressant and stimulant drugs revealed no difference between groups. Depression was found to be the only the predictive factor of NES for ADHD patients while also ADHD and anxiety was determined as other predictors of NES in whole sample. Conclusion: NES appeared to be more common in ADHD patients. In addition, NES is more frequently accompanied by depression and impulsivity, irrelevant from ADHD diagnose. This relationship between ADHD, NES, impulsivity and depression has to be evaluated by further studies with different samples.