Sağlık çalışanlarının kan ürünleri transfüzyon bilgi sevyelerin değerlendirilmesi ve karşılaştırılması
  1. Tez No: 466955
  2. Yazar: CELAL KALINDEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. UZM.DR.SİBEL OBA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: blood and blood products transfusion, health workers, survey
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Günümüzde kan ve kan ürünleri transfüzyonu, sağlık personellerinin tüm dikkatini ortaya koymasını gerektiren bir uygulamadır. Kan transfüzyonu özel bir doku, organ nakli olarak tanımlanabilir. Bir kan ve kan ürünü transfüzyonu asla hafife alınamaz, çok ciddi morbidite ve mortaliteye neden olabilir, bu nedenle klinik durumun dikkatle değerlendirilmesinden sonra yalnızca iyi bir neden varsa, elde edilecek fayda zarardan daha fazla ise kan ve kan ürünleri transfüzyonu yapılmalıdır(22). Hastanemiz Klinik Araştırmalar Etik Kurulu ( 21.02.2017/ Karar No:1417) onayıyla gerçekleştirilen anket çalışmasında, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık çalışanlarının kan ürünleri transfüzyon bilgilerinin değerlendirilmesi ve karşılaştırılması amaçlandı. 20-65 yaş aralığında sağlık çalışanlarının kan ürünleri transfüzyon bilgilerinin değerlendirilmesi amacıyla hastanemiz dahilinde anket çalışması demografik bilgiler, kan ve kan ürünlerinin transfüzyonu uygulamaları ile ilgili olarak toplam 20 sorudan oluşturuldu. Hastanemiz dâhilinde, 01.03.2017-31.04.2017 tarihleri arasında kesitsel ve prospektif olarak yapılan çalışmaya, farklı klinik ve servislerde görev yapan uzman doktor, asistan doktor ve yardımcı sağlık personelleri (yoğun bakım hemşireleri, anestezi teknisyeni, cerrahi klinik servis hemşireleri) olmak üzere 317 gönüllü katıldı. Ankete katılan 21 gönüllünün anketi iptal edilmek zorunda kalındığında 296 gönüllünün anketi çalışmaya dâhil edildi. Cinsiyet olarak anket gönüllülerinin dağılımına baktığımızda % 45,6 kadın, %54,4 erkek ve çalışmaya katılanların unvanına baktığımızda uzman doktorlar %40,2 asistan doktorlar %30,4 ve yardımcı sağlık personeli % 29,4 olarak gözlemlenmektedir. Yaş ortalaması 32,9±8,0 olarak gözlenmekte ve yaş oranı yükseldikçe filtre boyutu ve kanül numarası ile ilgili soruya verilen doğru cevap oranı artış gözlemlenmektedir. Unvan gruplarında uzman doktorların, asistan doktorlara göre daha yüksek oranda sorulara doğru cevap verdiği görülmüştür. Son iki yıl içinde eğitim alanlar, almayanlara göre transfüzyon reaksiyonunda uyulaçak protokollerle ilgili soruyu daha yüksek oranda doğru cevaplamıştır. Başarılı kan ve kan ürünleri transfüzyonu oranı eğitim, deneyim ve yaş ile birlikte olumlu yönde artmaktadır. Kan ürünleri transfüzyonun her basamağı çok önemli bir uygulama olup sağlık personellerinin standardize edilmiş peryodik ve yeni güncellemeleri içine alan eğitime tabi tutulması hasta ve sağlık çalışanları için hayati öneme sahiptir. Anahtar kelime : kan ve kan ürünleri transfüzyonu, sağlık çalışanları, anket
Özet (Çeviri)
Today, transfusion of blood and blood products is an application that requires the full attention of healthcare personnel. Blood transfusion can be defined as a specific tissue, organ transplantation. A blood and blood product transfusion can never be considered unimportant, since it may lead to very serious morbidity and mortality. Hence, after careful evaluation of clinical condition, blood and blood products should be transfused only if there is a reasonable indication and if the benefit outweighs the harm. The survey study conducted with the approval of Clinical Research Ethical and Educational Planning Coordination Committee of our hospital ( 21.02.2017/ No:1417) was planned cross-sectionally and prospectively in University of Health Sciences, Şişli Hamidiye Training and Research Hospital. The survey study was comprised of 20 questions concerning demographic information and blood and blood products transfusion in order to assess the knowledge of healthcare proffessionals aged 20-65 about blood products transfusion. The questions were specifically aimed at the steps to follow in the request and application phase of blood products and the steps to follow when transfusing blood products in case of emergency. 317 volunteers participated in the study including specialists, assistant doctors and auxiliary healthcare personnel (intensive care nurses, anesthesia technician, surgical nurses) who worked in various clinics between 01.03.2017 and 31.04.2017. 21 volunteers were excluded from the study since they did not answer the questions adequately. Hence, 296 volunteers were included there in. The distribution of the survey volunteers with regard to gender were 45.6% women, and 54.4% men. With regard to professions thereof were as fallows: 40.2% specialist, 30.4% assistant doctors, and 29.4% auxiliary healthcare personnel. The average age was 32,9±8,0. As the age increased, so did the correct answer rate for the question regarding filter size and cannula number. With regard to professions, It was observed that specialists respond more correctly to questions than did assistant doctors. Those who received training in the last two years responded to the questions correctly at a higher rate about the protocols to be followed in the transfusion reaction than those who did not. The effectiveness in blood and blood products transfusion application were directly proportionate to training, experience, and the age. Each step of blood product transfusion is crucial and training of healthcare personnel for standardized periodic and new updates has vital importance for patients and healthcare professions.