Yardımcı sağlık çalışanlarında kan transfüzyonu ile ilgili bilgi ve farkındalığının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge and awareness of blood transfusion among healthcare assistants
- Tez No: 681040
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANER ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Kan transfüzyonu, Hemşire, Sağlık Çalışanı, blood transfusion, nurse, healthcare personnel
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Kan transfüzyonu oldukça sık uygulanmaktadır. Bu çalışmada hemşire ve diğer yardımcı sağlık çalışanlarında kan transfüzyonu ile ilgili bilgi ve farkındalığı değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Araştırma Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışmakta olan hemşire ve diğer yardımcı sağlık çalışanlarına 01.08.2020 – 30.09.2020 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmaya acil servis, dahili servis, cerrahi servis ve yoğun bakım ünitelerinde çalışmakta olan hemşire, ebe, paramedik, sağlık memuru ve acil tıp teknisyenlerinden oluşan 450 kişi katılmıştır. Çalışmada katılımcıların kan transfüzyonu hakkında bilgi ve farkındalığı ölçmek amaçlı anket formu kullanılmıştır. Araştırmamız tanımlayıcı-kesitsel nitelikli bir çalışmadır. Bulgular: Çalışmamızda katılımcıların %74.4'ü hemşiredir. Katılımcıların % 86.7'sinin daha önceden kan transfüzyonu konusunda hizmet içi eğitim aldıkları saptanmıştır. Katılımcıların çalıştıkları birime göre toplam anket puanı karşılaştırıldığında, acil servis çalışanlarının dahili servis, cerrahi servis ve yoğun bakım ünitelerinde çalışanlara göre kan transfüzyonu konusundaki bilgi ve farkındalık düzeyleri istatistiksel olarak daha yüksek anket puanına sahip oldukları bulunmuştur. Katılımcıların meslekte çalışma süresi ile anket puanları arasında pozitif ve istatistiksel anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Tartışma ve Sonuç: Araştırmamızda hastanemizde çalışan hemşire ve diğer yardımcı sağlık çalışanlarının kan transfüzyonu hakkında bilgi ve farkındalığını değerlendirildi. Kan transfüzyonu endikasyonları, TDP kullanım endikasyonları, kan ürünleri saklama koşulları hakkında katılımcıların bilgi düzeylerinin istenilen seviyede olmadığı tespit edildi. Hastanelerde daha nitelikli ve sık aralıklarla yapılacak planlı, etkili ve sürekli hizmet içi eğitimlerle başarı seviyesinin yükseleceğini ve güvenli kan transfüzyonuna katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Blood transfusion is a quite common procedure. The aim of this study was to evaluate the knowledge and awareness of blood transfusion among nurses and other healthcare assistants. Materials and Methods: The study was conducted on nurses and other healthcare assistants working at the Republic of Turkey, University of Health Sciences, Kayseri City Training and Research Hospital between 1 August 2020 and 30 September 2020. A total of 450 individuals including nurses, midwives, paramedics, health officers, and emergency medical technicians working in the emergency department, internal diseases department, surgical department, and intensive care units participated in the study. A questionnaire form was used to measure the participants' level of knowledge and awareness of blood transfusion. Our study is a descriptive cross-sectional study. Results: Of the study participants, 74.4% were nurses. It was found that 86.7% of the participants had previously received in-service training on blood transfusion. The comparison of the total scores of the participants by the units where they work revealed that emergency department employees had a statistically significantly higher total score compared to those working in the internal diseases department, surgical department, and intensive care units. There was a positive and statistically significant correlation between the participants' duration of working life and their questionnaire scores. Discussion and Conclusion: Our study evaluated the knowledge and awareness of blood transfusion among nurses and other healthcare assistants working in our hospital. The study demonstrated that the participants' level of knowledge of blood transfusion indications, FFP indications, and storage conditions of blood products was not at the desired level. We are of the opinion that providing more qualified and frequent in-service training in hospitals will increase the level of success and contribute to safe blood transfusion.