Akut apandisit tanısında Appendicitis inflammatory response Skorlama sisteminin tanısal değeri
Diagnostic value of appendicitis inflammatory response scoring system on acute appendicitis diagnosis
- Tez No: 466997
- Danışmanlar: UZMAN UĞUR DUMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akut apandisit, Appendicitis Inflammatory Response, Skorlama sistemleri, Acute appendicitis, Appendicitis Inflammatory Response, Scoring systems
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Bu çalışmada; akut apandisit (AA) tanısında son dönemde öne sürülen“Appendicitis Inflammatory Response”(A.I.R.) skorlama sisteminin tanısal değerini ortaya koymak ve AA ön tanısı ile ameliyat edilen karın ağrılı hastalarda negatif laparotomi oranı üzerinde etkisi olup olmadığını araştırmak amaçlandı. Gereç - Yöntem: Olgular; 01.09.2016 -30.06.2017 tarihleri arasında hastanemiz Acil Servisine başvuran 16 yaş üzeri akut karın hastalığı ve AA ön tanısı alanlardan oluşmaktadır. Çalışma için etik kurul onayı alındı. Ameliyat sonrası AA tanısı alanlar 153 kişi, AA olmayanlar ise 140 kişidir. Çalışmaya; acil servis hekimleri tarafından akut karın hastalığı ve AA ön tanısı konulup, genel cerrahi hekimlerine konsülte edilen, neticesinde genel cerrahi hekimleri tarafından da AA ön tanısı ile yatış ve ameliyat kararı verilen hastalar dahil edildi. Hastalar ameliyata alınmadan önce çalışma ile ilgili onamları alındı, hasta değerlendirme formu dolduruldu, ameliyat sonrası hastaların patoloji sonuçları kayıt altına alındı. Olgulara, ameliyata alınmadan önce; kusma, karın sağ alt kadranda ağrı olup olmadığı soruldu. Fizik muayenede ise karın sağ alt kadranda rebound, hassasiyet ve defansın varlığı; hafif, orta, şiddetli olacak şekilde sınıflandırılarak kayıt altına alındı. Ayrıca ateş ölçümü, hemogram ve crp değerleri kayıt edildi. Tüm bu değerler puanlama sistemi ile skorlandı. Bulgular: AA görülen ve görülmeyen gruplar arasında yaş ve cinsiyet dağılımları arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark saptanmadı. AA olmayan grupta AIR skor ortalaması 5,321,22 iken, AA hastalarında 8,602,27 olarak bulunmuştur ve bu fark istatistiksel olarak da anlamlıdır. Yapılan ROC analizinde AIR için en uygun kesim noktası 7,5 olarak belirlenmiştir ve bu değere ait duyarlılık %71,9 , seçicilik % 97,1 , Pozitif kestirim değeri % 96,5 ; Negatif kestirim değeri %76 ve genel (toplam) doğruluk oranı ise % 84 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: AIR skorunu 7,5 saptanan olgularda akut apandisit saptama yüzdesi yüksek iken, 7,5 altında saptanan olgulara yönelik klinik ve radyoloji desteğiyle laparatomi kararı vermek daha uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objectives: In this study, it was aimed to evaluate diagnostic value of appendicitis inflammatory response scoring system on acute appendicitis (AA) diagnosis and to investigate whether there was an effect on the negative laparotomy rate in abdominal pain patients operated with AA pre-diagnosis. Materials - Methods: The cases consisted of acute abdomen and AA pre-diagnosis patients over 16 years old who applied to our hospital Emergency Department between 01.09.2016 -30.06.2017. Ethics committee approval for the study was obtained. After surgery, 153 patients were diagnosed with AA and 140 with not AA. Patients diagnosed witih acute abdomen disease and AA pre-diagnosis by emergency physicians were consulted to the general surgery physicians and pre-diagnosed with AA and hospitalized by general surgeon included in the study. Patients were informed about the study before taken to the surgery, the patient evaluation form was filled out, and the pathology results of the patients were recorded after the operation. Patients were asked whether they had vomiting and pain in the lower right quadrant of the abdomen before the operation. Physical examination revealed the presence of rebound, tenderness and defense in the lower right quadrant of the abdomen and rated; Mild, moderate, severe, and so on. In addition, measurements of fever, hemogram and crp were recorded. All these values were scored by the scoring system. Results: There was no statistically significant difference between age and sex distributions between AA and non-AA groups. In the non-AA group, the average score of the AIR was found to be 5.321.22 whereas it was found to be 8.602.27 in the AA patients, and this difference is statistically significant. In the ROC analysis, the most suitable cutting point for AIR was determined as 7.5 and the sensitivity, specificity and positive predictive value were 71.9%, 97.1% and 96.5%, respectively. The negative predictive value was calculated as 76.0% and the general (total) accuracy rate as 84.0%. Conclusion: While the percentage of acute appendicitis detection was high in cases with an AIR score of ≥7.5, the decision of laparatomy with clinical and radiological support for cases detected under 7.5 was more appropriate.