Sürdürülebilir (yeşil) demiryolu yolcu taşımacılığı: Yolcu perspektifinden bir değerlendirme
Sustainable (green) railway passenger transportation: An evaluation from passenger perspective
- Tez No: 294424
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN MADRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir pazarlama, yeşil pazarlama, yeşil taşımacılık, sürdürülebilir taşımacılık, demiryolu taşımacılığı, Sustainable marketing, green marketing, green transportation, sustainable transportation, railway transportation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
21.yy'ın başından itibaren çevresel problemler, artık insanoğlunun en büyük problemi olarak tanımlanagelmektedir. Bu problemler sadece şimdi değil, gelecek kuşakların yaşam kalitelerini de kesinlikle etkileyecektir. İnsan ve endüstri faaliyetlerinden kaynaklı çevresel problemleri çözmek için iktisat ve işletme bilimlerinin her dalından otoriteler, klasik kalkınma felsefesi içerisindeki sürdürülemez nitelikteki boşlukları yeşille doldurmak için optimum nitelikte yaklaşımlar geliştirmeye çalışmaktadırlar. Bu noktada yeşil pazarlama sürdürülebilir bir kalkınma kurgusunun yaratılması için kritik bir rol üstlenmektedir. Bir çok makale, pazarlama bilimini ekoloji ile endüstri arasında ve dünyadaki insanlar arasında sürdürülebilir bir ilişkinin kurulması için en önemli bileşen olarak işaret etmektedir.Çalışma öncelikle sürdürülebilir kalkınmanın önemli bir parçası olarak sürdürülebilir (yeşil) pazarlama felsefesi ve yeşil taşımacılığa, ikincil olarak ise yeşil bir taşımacılık enstrümanı olarak demiryollarına odaklanmaktadır.Grant'in yeşil pazarlama manifestosu ise çalışmanın üçüncü bölümünde tartışılmakta ve sonuç olarak Adana-Mersin arasında seyahat eden yolcuların yorumlarını içeren pazarlama araştırma verilerinin analiz ve değerlendirilmesi yapılmaktadır. Grant'in yeşil pazarlama çerçevesi, yolcu görüşleri kullanılarak, iki şehir arasında yeşil bölgesel bir yolcu taşımacılığı modeli oluşturma amacı ile doldurulmuştur.
Özet (Çeviri)
Since the beginning of the 21st century, ecological problems have been described as the most important problems of the humanity and surely will effect the life quality of the next generations. To solve the ecological problems which are being sourced by both human and industrial activities, authors from every branches of the economics and business sciences are trying to develop optimum approaches to fill the unsustainable blanks in classical economic development philisophy with green. At this point green marketing is taking a critical role to create a sustainable development framework. Many of the articles assign that, marketing science is one of the most important elements to create sustainable relationship between ecology and industry, and also among the people of the world.This study focuses primarily green marketing philosophy and green transpotation as an important part of sustainable development and secondarily focuses railways as an instrument of green transportation.The Grant?s Green Marketing Manifesto is discussed in the third part of the study and finally the data of the marketing survey included the comments of railway passengers of Adana-Mersin line are both analysed and evaluated. As a result the Grant?s green marketing grid is filled by using the passenger comments for the aim of creating a green regional passenger transportation model between two cities.