El terminallerinde menü dizaynı optimizasyonu
- Tez No: 467558
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TEVFİK AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Mühendislik Bilimleri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: El Terminalleri, Optimizasyon, Mobil uygulamalar, Perakende Kullanımları, Mobile Computers, Optimization, Mobile Applications, Retail Usage
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
El terminalleri özellikle perakende, lojistik gibi belirli bir mekana bağlı kalmadan operasyonel işlerin yapıldığı sektörlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu cihazlar mobil cihazlar kategorisine girmesine rağmen gerek fiziksel özellikleri gerekse kullanım amaçları bakımından mobil cihazlardan farklılaşmaktadırlar. Fiziksel yapı olarak dış etmenlere karşı dayanıklı olarak üretilen bu cihazlar boyut ve şekil olarak mobil cihazlardan farklıdır. Kullanım amaçları gereği bu cihazlar ve cihazların üzerindeki uygulamalardan beklenen temel fayda da işlemlerin hızlı ve doğru yapılmasıdır. Bu özelliklerinden dolayı da bu cihazlar üzerinde çalışacak uygulamaların bu özelliklere ve kullanım amaçlarına göre farklılaşması gerekmektedir. İlk bölümde el terminallerinin yapısı ve genel özelliklerine değinilmiştir. Bununla bağlantılı olarak ta bu cihazlar üzerinde kullanılan teknolojilerin genel yapıları incelenmiştir. Sonraki kısımda el terminallerinin üzerinde kullanılan uygulamaların genel özellikleri, geliştirme süreçleri ve bu süreçlerin aşamaları incelenmiştir. Özellikle uygulamanın taşıması gereken özellikler, tasarım temelleri, kullanıcı yaklaşımı gibi konular üzerinde çalışılmıştır. Daha sonra optimizasyon kavramı incelenmiş ve bu cihazlar üzerinde kullanılan uygulamalar ile ilişkileri incelenmeye çalışılmıştır. Son bölümde de ulusal bir perakende firmasında el terminalleri üzerinde kullanılan bir uygulamanın bilgileri incelenmiş ve uygulama menüsünün mevcut değerlere göre optimize edilmesine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mobile computers are widely used in sectors where operational work is performed, especially when not connected to a specific location such as retail or logistics. Although these devices fall into the category of mobile devices, they differ from their mobile devices in terms of their physical characteristics and intended use. These devices, which are manufactured to be resistant to external influences as a physical structure, differ in size and shape from mobile devices. The main benefit expected from applications on these devices and devices for their intended use is that they are fast and accurate. Due to these features, the applications that will work on these devices need to be differentiated according to these features and usage purposes. In the first part, the structure and general characteristics of mobile computers are mentioned. In connection with this, the general structures of the technologies used on these devices have been examined. In the next section, the general characteristics of the applications used on the mobile computers, the development processes and the stages of these processes are examined. In particular, the features that the application should carry, the design bases, the user approach have been studied. Then the concept of optimization was investigated and tried to investigate the relations with the applications used on these devices. In the last part, the information of an application used on mobile computers in a national retail firm was examined and it was tried to optimize the application menu according to the existing values.