Çok amaçlı çok periyotlu çok ürünlü kapalı devre tedarik zinciri yönetimi için bir bulanık model önerisi
A fuzzy model proposal for multi-objective multi-period multi-product closed-loop supply chain management
- Tez No: 467670
- Danışmanlar: DOÇ. BEYZA ÖZKÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Tedarik zinciri yönetimi, kapalı devre tedarik zinciri, çok amaçlı optimizasyon, bulanık karma tamsayılı lineer programlama, Supply chain management, closed-loop supply chain, multi-objective optimization, fuzzy mixed integer linear programming
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Tedarikçi seçimi, yerleşim, üretim, dağıtım gibi birçok karar verme problemini içinde barındıran tedarik zinciri yönetimi son yıllarda gerek uygulamacılar gerek akademisyenler tarafından incelenen önemli bir konudur. Aynı piyasada faaliyet gösteren etkin bir tedarik zinciri yönetimi olan ve olmayan iki firmanın başarı yönünden ayrılacağı açıktır. Çağımızda giderek kirlenen dünyamız ve kısıtlı doğal kaynaklar göz önüne alındığında tedarik zincirlerinin çevreci bakış açısıyla yönetilmesi gündeme gelmekte ve böylece kapalı devre tedarik zinciri yönetiminin önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Bu çalışmada, tedarikçi seçimi; üretim; fabrika, depo, dağıtım merkezi ve geri dönüşüm merkezi kullanımı; tesisler arasındaki taşıma miktarları ve depolardaki ürün stok seviyesi kararlarını dönemsel olarak veren ekonomik ve çevresel faktörlere duyarlı çok amaçlı bir kapalı devre tedarik zinciri modeli önerilmiştir. Oluşturulan şebeke; satın alma, nakliye, tesislerdeki işlem, kullanım, stoklama maliyetlerini ve aynı zamanda kapasite kısıtlarını dikkate alarak çok ürünlü, çok dönemli, çok müşteri bölgeli, çok depolu, çok dağıtım merkezli, çok geri dönüşüm merkezli, çok tedarikçili karma tamsayılı bir lineer programlama problemi olarak modellenmiştir. Modelin üç hedefi; daha önceden tesislere çeşitli nedenlerle atfedilen önemi en üst düzeye çıkarırken, bir sera gazı olan emisyonunun ve toplam maliyetin en aza indirgenmesidir. Zimmermann'ın minimum operatörü kullanılarak bulanık yaklaşım yardımıyla bu tüm amaçların ortak tatminini maksimize edecek şekilde çözüm üretmesi sağlanan matematiksel model sayısal verilerle bir örneğe uyarlanmış ve karar vericiler için tatmin seviyesinin kabul edilebilir olduğu optimal bir sonuç elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Supply chain management which contains supplier and location selection, production, distribution decisions is an important subject that is examined in recent years by both practitioners and academicians. It is obvious that firms which are operating in the same market, with and without an effective supply chain management separated in terms of their success. In our age, considering the limited natural resources and increasingly polluted world, supply chain is managed with the environmental point of view comes up and thus closed-loop supply chain management is becoming increasingly important day by day. In this thesis, a multi-objective closed-loop supply chain considering the economical and environmental factors model is proposed to periodically make decisions of supplier selection, production, warehouse, distribution center and recycling center set-up, the transportation quantities between facilities and the level of product stock in warehouses. The presented network is modeled as mixed integer linear programming problem considering multi-product, multi-period, multi-customer zones, multi-warehouse, multi-distribution centers, multi recycling centers, multi-external suppliers; to take care for purchasing cost, transportation cost, processing cost in facilities, set-up cost, storage cost and capacity constraints simultaneously. The three model objectives are minimization of both the total cost and emission which is a greenhouse gas while maximizing the percentage of importance previously attributed to the facilities in various reasons. Mathematical model which is solved to maximize the joint satisfaction of these all objectives with a fuzzy approach by using the minimum operator of Zimmermann is illustrated with a numerical case study and an optimal result containing preferable level of satisfaction to the decision maker is obtained.