Impact of different transparency ratios of building envelope on building energy performance in various climatic zones
Çeşitli iklim bölgelerinde bulunan yapı kabuğundaki farklı saydamlık oranlarının yapı enerji performansına etkisi
- Tez No: 467710
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY ZORER GEDİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Mimarlık, Energy, Architecture
- Anahtar Kelimeler: DesignBuilder, cam çeşidi, saydamlık oranı, yapı enerji performansı, DesignBuilder, glazing type, transparency ratio, building energy performance
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Günümüzde enerji her zamankinden daha fazla önem kazanmakla birlikte, hızla artan nüfus, doğal kaynakların aşırı ve bilinçsizce kullanımı, doğal kaynakların gün geçtikçe azalması, yeni teknolojiler ile yeni kaynaklara yönelişleri mecbur kılmış, ihtiyaç duyulan ve tüketilen enerji miktarlarını azaltmaya yönelik çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Teknoloji ilerledikçe ihtiyaç duyulan enerji daha da artmış ve bu yüzden yine teknolojiyi kullanarak enerji etkin tasarımlar yapılmaya, yöntemler geliştirilmeye çalışılmıştır. Yapılarda enerji kayıplarının büyük bir kısmı yapılardaki açıklıklardan yani pencerelerden olmaktadır. Bu bilgiler gözetilerek bu çalışmada; binalarda en fazla enerji tüketimi kullanılan iklimlendirme sistemlerinin ısıtma ve soğutma enerji yükleri için olduğu bilinerek DesignBuilder ve EnergyPlus bina simülasyon programları ile, karesel formda, ev işlevi verilen ve blok diye adlandırılan bir yapı tasarlanmıştır. Bu blok ile A1, A2, B1, B2, C1 ve C2 diye adlandırılan farklı senaryolar oluşturulmuştur. Her bir senaryo bu kare yapının dört farklı saydamlık oranına sahip bloklardan oluşmaktadır. Bu dört yapının cephelerdeki saydamlık oranları A1, B1 ve C1 senaryolarında kuzeyde %20, doğuda %30, batıda %20 sabit olacak şekilde, güneyde ise sırasıyla %20, %30, %40, %50 olacak şekilde kademeli olarak değiştirilmiştir. A2, B2, C2 senaryolarında ise diğer yönlerdeki saydamlık oranları A1, B1 ve C1 senaryosu ile aynı olup, sadece kuzey cephesinde %20, %30, %40 ve %50 olacak şekilde değişiklik yapılmıştır. Bloklar ve senaryoların kendi içlerinde olmak üzere iki değişkeni vardır. Birincisi senaryo bloklarının değişen pencere/duvar alanı oranları başka bir deyişle saydamlık oranları, ikincisi senaryolarda kullanılan cam çeşitleridir. A senaryosunda tek cam, B senaryosunda çift cam ve C senaryosunda kaplamalı çift cam tercih edilmiştir. Bu araştırma öncelikle değişen saydamlık oranlarının, neden olduğu ısı kayıp veya kazançlarına bağlı olarak yapı enerji performansına olan etkisini değerlendirmektedir. Bunun yanında, yapılarda kullanılan farklı cam çeşitlerinin de aynı etki ile yapıların ısıtma, soğutma ve toplam enerji yük (ısıtma + soğutma) durumuna etkisinin ortaya koyulduğu bir çalışmadır. Bu yapılar Türkiye'de görülen üç iklim türünde; Karasal, Akdeniz, Marmara (geçiş), belirlenen pilot illerde enerji yük analizleri yapılmıştır. Analizlerden elde edilen veriler ile senaryo bloklarının enerji tasarruf oranları da hesaplanmıştır. Bu araştırmaların neticesinde, yapıların kuzeyde ve güneyde değişen saydamlık oranlarının bina enerji performansını ısıtma, soğutma ve toplam enerji yük (ısıtma + soğutma) durumu açısından farklı etkilediği görülmüştür. Kullanılan farklı cam çeşitlerinin de etkisi büyüktür. Bu tez çalışmasında kullanılan DesignBuilder programınn arayüz simülasyon aracı EnergyPlus ile ortaya çıkan bazı önemli sonuçlara göre, saydamlık oranının artmasıyla tasarlanan kuzeye yönlendirilmiş senaryo bloklarında, kuzey cephelerdeki ısı kayıplarından dolayı ısıtma ve toplam yük artmıştır. Güneye yönlendirilmiş yapılarda ise, güney cephelerdeki ısı kazançlarından dolayı soğutma ve toplam yük artmıştır. Bu çalışmanın sınırlılıkları kapsamında, kullanılan maksimum %50 saydamlık oranı yapı enerji performansını olumsuz etkilemiştir. Senaryolarda kullanılan tek cam, çift cam ve kaplamalı çift cam çeşitlerinin enerji yüklerine olan etkisi incelendiğinde en büyük tasarrufun tüm senaryo blokları için kaplamalı çift camda olduğu görülmüştür. Tek camlı senaryo bloklarında ise en az olduğu ortaya çıkmıştır. Kuzeye yönlendirilmiş senaryo bloklarında kuzey cephelerde saydamlık oranının mümkün olduğunca minimum, bu tez çalışması için %20, tutulması gerektiği ortaya çıkmıştır. Kaplamalı çift camın özellikle soğuk iklim bölgelerinde kuzeye yönlendirilmiş blokların artan saydamlık oranında, büyük ısı kayıplarının önüne geçtiği için enerji yüklerinde etkili olduğu görülmüştür. Aynı yöne yönlendirilmiş senaryo blokları aynı il içinde, sıcak iklim bölgesinde olan Antalya ve Marmara (geçiş) ikliminde olan İstanbul için, karşılaştırıldığında, çift cam ve kaplamalı çift camın enerji yüklerinde belirgin bir fark yaratacak kadar etkisi olduğu, kuzey ve güney olarak karşılaştırıldığında ise enerji yüklerinde belirgin bir farkın oluşmadığı ortaya çıkmıştır. Yapılardaki enerji kayıplarının başında saydam yüzeylerin geldiğini, ve ısıtma ve soğutma için harcanan enerjinin en fazla olduğunu düşünürsek; farklı pencere/duvar oranlarının ve cam çeşitlerinin yapılarda ısıtma ve soğutma yükleri ile ilişkili olarak bu çalışmada incelenmesi ve araştırmaların yapılması bina enerji verimliliği konusunda ileriye atılan çok önemli adımlardan biri olacaktır.
Özet (Çeviri)
Today, energy is more important than ever before, the rapidly growing population, excessive and unconscious use and depletion of natural resources, forces the need for new resources. New technologies are needed and studies are being done to decrease energy demand and reduce the energy consumption. Advances in technology have increased the need for more energy and technology is also used to develop methods to make energy efficient designs. Openings in the structures are a major cause of energy loss and the major part of the openings are windows. Considering this information in this study; with DesignBuilder and EnergyPlus building energy simulation programs, one square form structure called block was designed and given a house function in different scenarios. They called A1, A2, B1, B2, C1 and C2. Each of them has four different altered transparency ratios in themselves. Transparency ratios of all facades of this four square blocks are as follows: 20% at north, 30% at east, 20% at west to be constant, and at south facade gradually changed as 20%, 30%, 40% and 50% for A1, B1 and C1 Scenarios. For A2, B2 and C2 scenarios all other transparency ratio kept same with A1, B1 and C1 scenarios except for north facades, it changes as 20%, 30%, 40% and 50% gradually. There are two different parameters within themselves blocks and scenarios. The first is changing window to wall area ratios, in other words, transparency ratios between the blocks of scenarios, and second used different window glass types between the scenarios. While single glazing window was selected for blocks of A Scenarios, for B blocks double glazing window and for C blocks coated double glazing window has preferred. This study mainly evaluates depending effects of causing heat gains or heat losses of changing transparency ratios on building energy performance. Besides it is a study that carrying out effects of different glazing window types used in structures on heating, cooling and total loads (heating + cooling) conditions of structures with the same effect. A pilot province was determined in various climate zones of Turkey - Continental, Mediterranean and Marmara (transition) region climate types - energy load analysis of structures in each selected province were done. With the obtained data from the analysis, also energy saving rates of scenario blocks was calculated. In the light of these investigations, it is seen that changing transparency ratios on both north and south facades of structures have different influence on energy performance of structures in terms of heating, cooling and total energy load (heating + cooling) conditions. Also, there are big impacts of used different glazing types on energy performance. According to the results came up with using DesignBuilder program and its interface simulation tool EnergyPlus; with increased transparency ratios while due to heat losses from north facades of created scenario blocks oriented toward the north, heating and total loads increased. Due to solar heat gains from south facades of scenario blocks oriented toward the south, cooling and total energy loads increased. In the scope of limitations of this study, building energy performance was affected negatively with used 50% maximum transparency ratio. When observed effects of single, double and coated double glazing window types on the energy performance of the structures, the most energy saving came up with blocks with coated double glazing for all scenario blocks. The least energy saving came up with blocks with single glazing window types. The result was occurred that transparency ratios must be kept as minimum as possible, for this study by 20% at north facades. For Erzurum, located at cold climate, coated double glazing was effective on energy loads of increased transparency ratios of blocks oriented toward the north and with especially preventing major heat losses. When comparing the scenario blocks oriented to the same direction in the same provinces, for Antalya and Istanbul which are respectively located at hot climate and Marmara (transition) climate, there are effects of double and coated double glazing on energy loads as much as creating a marked difference. However, when comparing to scenario blocks oriented toward as north and south, there are not occurred notable differences on energy loads. Considering transparent surfaces are the main reason for energy loss in structures, examining window to wall area ratio in relation with the structures in this study and further studies on this topic will be one of the very important steps for the future of development of energy efficient designs.