İnşaat sektöründe kullanılabilecek boyalarda hidrofobiklik, yanmazlık ve mekanik özelliklerin incelenmesi
Investigation of hydrophobicity, non-flammability and mechanical properties of dyes to use in construction sector
- Tez No: 467741
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİL ACARALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bor, hidrofobik, kırmızı gül, talk, yanmazlık, Boron, hydrophobic, red rose, talc, non-flammability
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yapılan bu çalışmada, su bazlı iç cephe inşaat boyasına boraks pentahidrat ve çinko borat olmak üzere iki farklı bor kimyasalı ilave edilerek boyanın yanmazlık özelliğine olan etkisi incelenmiştir. Hidrofobik özelliğini geliştirmek amacıyla kırmızı gülün taç yaprakları, su bazlı boyanın içeriğine eklenmiştir. Bunun yanında mekanik dayanımını arttırmak için talk kimyasalı katılmıştır. Kırmızı gülün taç yaprakları kurutularak öğütücüde toz haline getirilmiştir. Su bazlı iç cephe boyasının ağırlıkça % 0-6' sı olacak şekilde, bor kimyasalı, talk ve kırmızı gülün taç yaprakları farklı oranlarda su bazlı boyaya ilave edilmiştir. Çalışmadaki deneyler için üç seviye ve üç parametre seçilerek Taguchi deneysel tasarım metodu kullanılmıştır. İki çeşit bor kimyasalı ilave edildiğinden deneyler iki set halinde hazırlanmıştır. Katkı maddeleri ile homojen şekilde karıştırılmış, her bir set için dokuz farklı içerikteki boya numuneleri özel hazırlanmış plakalara uygulanmıştır. Plakalardaki boyalar kuruduktan sonra numuneler testlere tabi tutulmuştur. Boyaya eklenen bor kimyasalı, kırmızı gülün taç yaprağı ve talk sayesinde su bazlı iç cephe boyasının yanmazlığı, hidrofobik özelliği ve mekanik dayanımı geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, two different boron chemistry compounds -borax pentahydrate and zincborate- were added into the water based interior wall construction dye to investigate the effect of the dye on the non-flammability property. Red rose petals have been added to the content of water-based dye in order to develop hydrophobic properties. Also talc was used to increase the mechanical strength. Red rose petals were dried, pulverized in a grinder. Boron, talc and red rose petals were added to the water-based dye at different ratios, with 0-6% of the weight of the water-based interior dye. Three levels and three parameters were selected for these experiments in the study and the Taguchi experimental design method was used. Since two types of boron chemistry were added, the experiments were prepared in two sets. Mixed homogeneously with the additives, dye samples of nine different contents for each set were applied to specially prepared plates. The samples were tested after drying the dye on the plates. Hydrophilic nature, non-flammability and mechanical strength of the water based interior dye have been improved thanks to the addition of boron chemistry, red rose petals and talc.