Akıllı telefon kullanılarak farklı ortam koşullarında sürücünün uyku durumunun tespiti
The detection of sleeping conditon in different place conditions using smart phone
- Tez No: 467758
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Driving safety, sleep control, accelerometer and gyroscope sensor, ambient light sensor, smart phone camera
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Haberleşme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın yayınladığı rapora göre kaza sayısı önceki yıllara göre artış göstermiştir. Kazaların sebepleri araştırıldığında, sürücülerin yorgun halde sürüşlerine devam etmesi veya sürüş anında sürücünün uyuyakalması rapordaki yayınlanan kazaların nedenleri arasındadır. Yapılan çalışmalarda, sürücünün sürüş anındaki hareketleri izlenerek uyku durumu analizi yapılmıştır. Analiz sonucuna göre sürücüye uyarı vererek, sürüş güvenliği sağlanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada, daha önceki yapılanlara paralel olarak, akıllı telefon kamerası kullanılarak sürücünün göz kapağı hareketleri ve baş pozisyonu izlenmiştir. Elde edilen verilere göre, sürücünün uyku analizi akıllı telefon kullanılarak yapılmaya çalışılmış ve sürüş boyunca araç hızı takip edilmiştir. Yüksek hızlardaki kaza oranının artmasından dolayı, araç hızı arttığında, sürücüye yüksek hızlara çıktığına dair bilgi verip yavaşlaması yönünde uyarı veren sistem tasarlanmıştır. Kaza olma durumunda acil yardımın gerekliliği yadsınamaz bir gerçektir. Sürücülerin yakınlarına kaza olması durumunda acil yardım için kazanın yapıldığı yer bilgisinin gitmesi çok önemlidir. Kaza anında ivme değeri hızlı bir düşüş içinde olacaktır. Akıllı cep telefonu kullanılarak tasarlanan sistem, ivme kontrolü yaparak, sürücünün kaza yapmış olma olasılığını değerlenmektedir. Tasarlanan program, herhangi bir kaza durumunda, sürücünün belirlediği numaraya, bulunduğu koordinatları SMS aracılığıyla göndererek, acil yardımın hızlı bir şekilde sürücüye ulaşması amaçlanmıştır. Akıllı telefon gerilim kaynağı olarak kendi bataryasını kullanmaktadır. Sürüş anında bataryanın bitmesi telefonun kapanıp sürücüyü izleyememe anlamına gelmektedir. Akıllı telefonun kapanmaması için, sürüş anında 12 volt çıkışından şarj edilecektir. Bu koşulda, programın harcamış olduğu akım, şarj olma akımından daha küçük olduğundan dolayı telefon kapanmayacaktır. Sürüş anında akıllı telefon sürekli olarak çalışmıştır. Bununla birlikte gün içinde oluşabilecek farklı aydınlatma koşullarına (20 lüx ile 1500 lüx arasında) çalışması tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
According to the report published by Security General Directorate and General Commandership of Gendarmerie that the number of accident has increased by the time passed. That the tired drivers go on driving or they fall asleep while driving is among the reasons of the accidents in the report. On the studies, the movements of the drivers are analyzed observing the movements of the drivers during the drive. According to the result of the analysis, it is aimed to warn the driver in order to provide drive safety. On this study, being parallel to the previous studies, the eyelid movements and the head position of the driver are observed using smart phone camera. According to the data, sleeping situation of the driver is analyzed and the vehicle speed is observed during the drive. Because the proportion of accident is increased in case of high speed, when the speed is increased, a system which warns the driver when s/he gets high speed to make the driver slow is designed. It is stubborn fact that emergency aid is necessary in case of an accident. The information of accident's location to the relations of the driver is crucial to supply emergency immediate aid. The acceleration value decreases rapidly on the accident moment. The system designed using smart phone evaluates the possibility whether the driver has an accident controlling the acceleration value. The program sends the coordinates of the driver by SMS providing emergency aid to the driver in case of any accident. The smart phone uses its own battery as a voltage source. The running out of the battery means that the phone switches off and it cannot observe the driver. The phone is charged from 12 volt jack in order not to be switched off the phone. Under this circumstance, because the flow of the program spends is less than flow of the charging, the phone is not switched off. During the drive, smart phone has worked continuously. In addition to this, the program is designed to work in various light circumstances (between 20 and 1500 lux).