Moda tasarımında giyilebilir teknoloji uygulamalarına inovatif yaklaşımlar: Esnek güneş panelli giysi ve aksesuar tasarımları
Innovative approaches to wearable technology applications in fashion design: Flexible solar panel clothing and accessory designs
- Tez No: 730778
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENGÜL EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Güzel Sanatlar, Clothing Industry, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Güneş Enerji Sistemleri, Esnek Güneş Paneli, Giyilebilir Teknolojik Ürünler, Tasarım, Solar Energy Systems, Flexible Solar Panel, Wearable Technological Products, Design
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tasarım Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bir kıyafetin bir parçası olarak ya da kişisel bir aksesuar olarak giyilebilen teknolojik ürünleri kapsayan giyilebilir teknolojiler insanların hayatını kolaylaştırmaktadır. Son yıllarda büyük bir hızla gelişen teknoloji sayesinde giyilebilir teknoloji ürünlerinde büyük ilerlemeler kaydedilmektedir. Giyilebilir teknoloji ürünlerinin kullanımı son dönemde hızla büyüyen bir moda, ciddi bir tüketim sektörü olmaya başlamıştır. Küresel iklim kriziyle birlikte sektörün yeni yönelimi olan sürdürülebilir yaklaşımlar ve Covid 19 pandemisi ile birlikte insanların değişen hayat şartlarına bağlı olarak, bireyselleştirilmiş ve teknolojiye bağımlı duruma gelinmiştir. Teknoloji kullanımı arttıkça, enerji ihtiyacı en hızlı ve pratik nasıl giderilir sorusunun cevapları aranmaya başlanmış olup dünyanın ana enerji kaynağı güneş günlük yaşantımızda kullanılan enerji için de ilham kaynağı durumuna gelmiştir. Bu durumda moda sektöründe sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması ve bunların moda sektöründe uygulanması hem yenilikçi hem de ekolojik olarak çevre dostu bir yaklaşım olarak karşımıza çıkmaktadır. Son yıllarda moda sektöründe yapılan fuar ve defilelerde teknolojik kıyafet ve aksesuarların yoğun olarak kullanılmaya başlandığı görülmektedir. Günlük aktiviteleri hatırlatan ve analizlerini yaparak kişisel verileri kolayca takip etmeyi sağlayan kıyafetler, saatler ve bilekliklerle başlayan giyilebilir teknoloji ürünleri; kemerler, şapkalar, ayakkabı ve çantalarla zenginleşerek ilerlemesini sürdürmektedir. Bu ürünler çeşitli akıllı sensörler, kablosuz bir güç kaynağı ya da güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji sistemlerinden yararlanarak çalışmaktadır. Bunun sonucunda yenilenebilir enerji kaynaklarının farklı tasarımlarla birleştirilmesi fikri ortaya çıkmış; bu da daha fonksiyonel ve inovatif yaklaşımların oluşmasını zorunlu kılmıştır. Giyilebilir teknolojilerde kullanılan yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisinin kullanımı ile giysi ve aksesuarlar aracılığıyla güneş ışığını toplayarak telefon şarj edebilme imkânı bulunmaktadır. Bu araştırmada giyilebilir teknolojinin bir parçası olan giyilebilir güneş enerji sistemleri konusunda yapılan çalışmalara değinilmiştir. Öncelikle“Kadın ve erkek deri giysi ve aksesuar tasarımlarına esnek güneş panelleri dahil edilerek daha işlevsel tasarımlar elde etmek mümkün müdür?”sorusuna ve bu sorunun beraberinde getirdiği alt problemlere cevap aranmıştır. Yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerji sistemlerini kullanarak cep telefonlarını şarj edebilen çeşitli aksesuar tasarımlarının yapılmasını kapsayan bu çalışmada esnek güneş panelleri kullanılmıştır. Tasarımlar yapılırken esnek güneş panelleri ile teknoloji kullanımının yanı sıra estetik unsurlar da göz önünde bulundurulmuştur. Literatür taraması yapılmış, güneş enerjisi sistemlerini kullanan tasarımcılara ve yapılan test ve örnek uygulamalara yer verilmiştir. Çalışmada farklı kullanım amacına hitap eden bir adet kadın ceketi, bir adet erkek yeleği ve beş adet çanta tasarımı yapılmış ve üretilmiştir. Üretimi yapılan tasarımlarda telefon şarj mekanizmasının çalışıp çalışmadığı gün ışığı ve maruz kalınması öngörülen ortam koşullarında test edilmiştir. Herhangi bir depolama alanı olmaksızın anında şarj özelliği olan tasarımların bir telefonu gün ışığında yaklaşık 2-3 saatte şarj edebildiği gözlemlenmiştir. Enerji kaynağının sürekli olarak taşınabilir ve erişilebilir olmasını sağlayan tasarımların, teknolojiye olan bağımlılığın hayatın hızını yavaşlatmasını önleyeceği, sektörde yenilikçi, sürdürülebilir ve inovatif alternatiflerin artmasına olanak sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Wearable technologies, which include technological products that can be worn as a part of an outfit or as a personal accessory, make people's lives easier. Thanks to the rapidly developing technology in recent years, great progress has been made in wearable technology products. The use of wearable technology products has recently become a rapidly growing fashion and a serious consumption sector. With the global climate crisis, sustainable approaches, the new orientation of the sector, and the Covid 19 pandemic, depending on the changing life conditions of people, it has become individualized and dependent on technology. As the use of technology increases, answers to the question of how to meet the energy need in the fastest and most practical way have begun to be sought, and the sun, the world's main energy source, has become an inspiration for the energy used in our daily life. In this case, the use of sustainable and renewable energy sources in the fashion sector and their application in the fashion sector appear as both an innovative and ecologically environmentally friendly approach. In recent years, it is seen that technological clothes and accessories have been used intensively in fairs and fashion shows in the fashion sector. Wearable technology products, starting with clothes, watches and wristbands, that remind daily activities and enable easy tracking of personal data by analyzing them; It continues its progress by enriching itself with belts, hats, shoes and bags. These products work by utilizing various smart sensors, a wireless power source or renewable energy systems such as solar energy.With the use of solar energy, a renewable energy source used in wearable technologies, it is possible to charge the phone by collecting sunlight through clothing and accessories. As a result, the idea of combining renewable energy sources with different designs emerged; This necessitated the formation of more functional and innovative approaches. With the use of solar energy, which is a renewable energy source used in wearable technologies, it is possible to charge the phone by collecting sunlight through clothing and accessories. In this research, studies on wearable solar energy systems, which are a part of wearable technology, are mentioned. First of all,“Is it possible to obtain more functional designs by including flexible solar panels in women's and men's leather clothing and accessory designs?”In this study, answers were sought to the question and the sub-problems brought about by this question. Flexible solar panels were used in this study, which includes designing various accessories that can charge mobile phones using solar energy systems, which are a renewable energy source. While designing, aesthetic elements were taken into consideration as well as the use of technology with flexible solar panels. A literature review was made, designers using solar energy systems and tests and sample applications were included. In the study, one women's jacket, one men's vest and five bags that appeal to different usage purposes were designed and produced. It has been tested whether the phone charging mechanism works in the designs produced, in daylight and in the ambient conditions that it will be exposed to. It has been observed that designs with instant charging feature without any storage space can charge a phone in daylight in approximately 2-3 hours. It is thought that the designs that ensure that the energy source is constantly portable and accessible will prevent the dependence on technology from slowing down the pace of life, and will allow the increase of innovative, sustainable and innovative alternatives in the sector.