Bor mineral katkılı odun levha kompozitlerinin termal özelliklerinin incelenmesi
The examination of thermal properties of boron minerals-doped particle board composites
  1. Tez No: 467777
  2. Yazar: CANSU MOTOR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİYE PİŞKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Odun levha kompozit, termal özellikler, Coats-Redfern metodu, Particle board composite, thermal properties, Coats-Redfern Method
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Yenilenebilir olması, kolay işlenebilirlik, fiziksel ve mekanik özellikleri, estetik görünümü, çevre ve sağlık açısından zararsız olması gibi nedenler ahşap ve ahşap esaslı kompozitlere olan ilgiyi arttırmaktadır. Günümüzde masif olarak kullanılabilen ağaç malzemeden; yapısı, bazı kullanım yerlerinde yetersiz kalması ve ekonomik nedenler dolayısıyla teknik yollarla çok çeşitli ahşap levhalar ya da kompozitler üretilmektedir. Ancak, odunun kimyasal ve biyolojik etmenler nedeni ile kolay bozunması kullanım alanlarını kısıtlamaktadır. Bu durum, odun ve odun esaslı kompozitlerin çeşitli ajanlarla işlem görmesi neticesinde çözülmektedir. Bu tez çalışmasında, ağ. %2 ve ağ. %10 oranlarında ZB, C, BA/BX katkılı odun levha kompozitleri hazırlanmış ve termal özellikleri azot atmosferi altında incelenmiştir. Yonga levha kompozitlerinin fonksiyonel bağ grup özellikleri FT-IR analiziyle, termal özellikleri DTA/TG analiziyle belirlenmiştir. Bor mineral katkısının ana degradasyon basamağı kinetik mekanizmasına olan etkisi Coats-Redfern metoduyla incelenmiştir. Kalıntı miktarları ve bozunma sıcaklıkları göz önüne alınarak borik asit/boraks katkısının diğer bor katkılarına göre odun levha kompozitin termal özelliklerini iyileştirdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The causes such as renewable, easily workability, physical and mechanical properties, aesthetic appearance, being harmless in terms of environment and health increase the relevance to wood/wood composites. A great variety of wood panels or composites are manufactured with technical ways from wooden material that nowadays can be used massively due to the structure of wooden material, remaining incapable in some places of use and economic reasons. However, degradation easily of the wood because of chemical and biological factors limit areas of usage. This situation can solve to be treated with various agents to wood/wood composites. In this study, particle board composites with zinc borate, colemanite, boric acid/borax (2% and 10% wt.) additives are prepared and their thermal properties are examined under the nitrogen atmosphere. Particle board composites were obtained from fir tree (Abies spp.) and functional bond group characteristics are determined by FT-IR analysis, thermal characteristics are determined by DTA/TG analysis. The effect of boron minerals-doped to main degradation stage kinetical mechanism is investigated by Coats-Redfern Method. It is determined that boric acid/borax additives enhance the thermal characteristics of particle board composites in comparison with the other boron additives based on residue quantities and degradation temperatures.