Üriner sistemlerde kullanılacak kateterlerde antibakteriyel ve biyouyumlu polimerik kaplama geliştirilmesi
Development of antibacterial and biochemical polymeric coatings for catheters to use in urinary systems
- Tez No: 467781
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİL YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Science and Technology, Bioengineering, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Antibakteriyel kaplama, dekstran, dekstran hidrojel, silikon kateter, üriner kateter, Antibacterial coating, dextran, dextran hydrogel, silicone catheter, urinary catheter
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kateterle ilişkili idrar yolu enfeksiyonları (CAUTI), en sık görülen hastane enfeksiyonları arasında ilk sırada yer almaktadır. Bunun nedeni ise hastaneye yatırılan hastaların; yatış sebeplerinden ve kalış sürelerinden bağımsız olarak hastanede çalışan sağlık personeli tarafından kateterize edilmeleridir. Kateterize edilen bir hastada enfeksiyon gelişme riski, hastanın kateterize edilmesinden itibaren her gün % 5 oranında artmaktadır ve eğer hasta hastanede 3 günden fazla bir süre yatmışsa, hastada üriner enfeksiyon gelişmesi kaçınılmazdır. Kateter ilişkili idrar yolları enfeksiyonları hasta konforunu olumsuz etkilemesinin yanısıra, gelişen enfeksiyonun tedavisi için kullanılan antibiyotikler nedeniyle hastanelere maliyet açısından bir yük oluşturmaktadır. CAUTI'lerin önlenmesine yönelik çeşitli araştırmalar devam etse de, enfeksiyonların önüne geçmede en etkili yöntem gereksiz kateterizasyonlardan kaçınılması ve kateterlerin en kısa sürede çıkartılmasıdır. Kateter ile ilişkili üriner sistem enfeksiyonlarının önlenmesi amacıyla en uygun kateter malzemesi ve kateter kaplamalarına ilişkin çalışmalar halen devam etmektedir. Bu çalışmada CAUTI'lerin önlenebilmesi adına antibakteriyel özelliğe sahip polimerik ve biyobozunur bir kateter kaplaması geliştirilmesi amaçlanmıştır. Kateter olarak, diğer malzemelere göre fiziksel ve kimyasal özellikleri daha üstün olan saf silikon kateterler tercih edilmiştir. Kateter yüzeylerinin kaplanması için oluşturulan dekstran hidrojeller, ilk defa bir üriner kateter kaplama malzemesi olarak kullanılmıştır. Dekstran hidrojel ile kaplanan saf silikon kateterlere antibakteriyel özellik kazandırılması amacıyla, üriner sistem enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan bir antibiyotik olan Norfloksasin kullanılmıştır. Üretilen Kaplamaların yapısal özellikleri Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FT-IR) analizi ile, morfolojisi Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) analizi ile, ilaç yükleme ve salım davranışları ise yapay üre sıvısı içerisinde UV Spektrofotometresi yardımıyla belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Catheter-associated urinary tract infections (CAUTI) are among the most common nosocomial infections. The reason for this is the catheterization of patients by the health personnel whom working in the hospital regardless of the reasons for hospitalization and the length of stay of the hospitalized patients. The risk of infection in a catheterized patient increases by 5% every day since the catheterization of the patient, and if the patient is hospitalized for more than 3 days, a urinary infection is unavoidable. Catheter-related urinary tract infections have a negative impact on patient comfort, as well as a cost burden for hospitals due to the antibiotics used to treat developing infections. Although several studies on the prevention of CAUTIs are continue, the most effective way to avoid infections is to avoid unnecessary catheterizations and to remove the catheters as soon as possible. Investigations on the optimal catheter material and catheter coatings to prevent catheter-related urinary tract infections are still underway. In this study, it was aimed to develop a polymeric and biodegradable catheter coating with antibacterial properties in order to prevent CAUTIs. As urinary catheters, pure silicone catheters with superior physical and chemical properties compared to other materials have been preferred. The dextran hydrogels formed for coating the catheter surfaces were first used as a urinal catheter covering material. Norfloxamine, an antibiotic used in the treatment of urinary tract infections, has been used to provide antibacterial properties to pure silicone catheters coated with dextran hydrogel. Structural properties of the produced coatings were determined by Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FT-IR) analysis, morphology by Scanning Electron Microscopy (SEM) analysis, drug loading and release behavior by artificial urea liquid by UV Spectrophotometer.