Kısmen açık kapak hali için radyal kapaklı ogee savakların debi katsayılarının karşılaştırılması
Comparison of discharge coefficients for partially-opened radial-gated ogee spillways
- Tez No: 467811
- Danışmanlar: PROF. DR. TEFARUK HAKTANIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radyal kapaklı ogee savaklarda debi katsayısı, radyal kapaklı ogee savaklarınlaboratuvar modelleri, ogee savaklar, Discharge coefficient of radial-gated ogee spillways, laboratory models of radial-gated ogee spillways, ogee spillways
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Design of Small Dams klasik bir referans kitabıdır. Bu kitabın bir evvelki (1973) ve güncel (1987) baskılarında, kapakları yarı açılmış halinde radyal kapaklı ogee savaklarından geçen debinin hesabı için kullanılan eşitlikler ve bunların debi katsayıları farklıdır. Hesabındaki analitik güçlüklerden dolayı,Türkiye'de yapılan birçok yeni baraj projelerinde güncel yöntem kullanılmamakta hala bir evvelki metotuy gulanmaktadır. United States Bureau of Reclamation tarafından yapılan laboratuar model deneyi çalışmalarından altı adedinin, United States Army Corps of Engineers tarafından yapılanlardan dokuz adedinin, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılanlardan altı adedinin,ve gerçek bir baraj savağı üzerinde yapılan çalışmanın farklı birçok su yüzü kotu ve kapak altı açıklıklarında ölçülen savak debileri doneleri kullanılarak her iki eşitliğin C katsayıları hesaplanmıştır. Hesaplanan her iki farklı eşitliğin C katsayılarının,bu kitapların ilgili diyagramlarında verilen teorik değerlere yakın uyumluluk göstermediği gözlenmiştir. Fakat, ölçülmüşler ile diyagramlardan alınanlar arasındaki relatif hataların incelenmesinden, güncel basımdaki teorik diyagramın bir öncekine göre debi katsayılarını daha doğru olarak tahmin ettiği görülmüştür. Ölçülmüş donelerin analizleri sonucunda ise, güncel yöntemin debi katsayısı C'nin, tanımları Design of Small Dams'de verilen, Ɵ açısı ve d/H1 oranına birlikte ilişkilendirilerek daha sağlıklı biçimde hesaplanabileceği anlaşılmış, ve incelenen her baraj için ayrı ayrı yüksek anlamlılıkta regresyon ifadeleri hesaplanmıştır. Donesi mevcut barajlardan dokuz adedinde C katsayısının d/H1 oranına artan eğimle,13 adedinde de azalan eğimle ilişkili olduğu anlaşılmıştır. Tam kapalı halde altı savağın kapakları savağın tepe noktasında otururken, diğer 16 savağın kapakları tepe noktasının birkaç metre mansabında oturmaktadır. Dolayısıyla, dört farklı kombinezon oluştuğu için dört farklı regresyon ifadesi hesaplanmıştır. Fakat, bu genelleştirilmiş regresyon ifadelerinin determinasyon katsayıları küçük değerlerdedir. Önemli bir proje için debi katsayısının hesabındaen iyi uygulamanın, genelleştirilmiş bir ifade kullanmak yerine, savağın modelinin inşa edilip model üzerinde deneysel ölçümlerden elde edilen verilerden o savak için özel bir regresyon ifadesi çıkarmanın olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Design of Small Dams is a classical reference book. Equations and their discharge coefficients (C) for computing the discharge passing over a radial-gated ogee spillway for partial openings in the recent (1987) and the previous (1973) editions of this book are different. In many new dam designs in Turkey, the recent method is not used and the previous method still is being applied because of its analytical simplicity. Using the measured data on six laboratory models by the United States Bureau of Reclamation, nine models by the United States Army Corps of Engineers, six models by the General Directorate of State Water Works of Turkey, and a full-size dam in Turkey, the C coefficients of those methods for various gate opennings and water surface elevations are computed. Comparisons of the computed C's with the ones given by the curves in the pertinent figures of Design of Small Dams do not show close agreements. However, the relative differences of the experimentally measured C coefficients from those given by the theoretical charts indicate that the theoretical discharge coefficient given by the recent edition better estimates the measured C coefficients than the previous edition. Yet, inspection of the measured data indicates that the C coefficient of the recent method depends on both the angle Ɵ and the ratio d/H1, defined in Design of Small Dams, and significant regression equations are computed individually for each dam. Nine dams show a decreasing C with increasing d/H1, and 13 dams exhibit an increasing C with increasing d/H1. Six spillways have gate seats on top of the apex while the other 16 are a little further downstream from the apex. Hence, four combinations exist and four regression equations for the C coefficient are computed. But, these generalized equations have small determination coefficients. It is concluded that the best practice should be to build the laboratory model and develop the relationship of C as a function of both Ɵ and d/H1 individually for an important project, rather than using a generalized relationship.