Sanat yönetmeni gözüyle kamerada mekân
Space in camera through the eyes of an art director
  1. Tez No: 467880
  2. Yazar: EZGİ YÜKSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. BURAK TANSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Sahne ve Görüntü Sanatları, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Performing and Visual Arts, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Mekân, kamera, sanat yönetmeni, oyun, sahne, Space, camera, art director, act, stage
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Her şey“ mekân nedir? ”sorusuyla başladı. Tarihsel süreç içerisinde barınma ihtiyacının getirdiği gereksinimlerin, mimari açıdan gelişerek ve yenilenerek bilim ve sanat dalları arasındaki yerini alması; tiyatro ve mekân, sinema ve mekân, edebiyat ve mekân gibi çeşitli başlıkların oluşmasında etken olmuştur. Özellikle sinema ve televizyonda film mekânlarının mimarlık ile etkileşimi anlatım dili olarak giderek artmakta ve birbirini desteklediği tüm veriler eşsiz tasarımların ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Sahne tasarımına olan ilgim sahne sanatları, kamera ve mekân ile bir araya gelerek zengin bir içeriğin ortaya çıkmasına destek olmuştur. Mimarlığım ile birlikte birbirini besleyen bu mesleki iletişimin, gerek tasarım gerek uygulama aşamasındaki benzer yanları, bu alana yönelik bir çalışmanın oluşmasında büyük katkı sağlamıştır. Araştırmalar esnasında mekânın kamerada temsili ile ilgili olarak sanat yönetmeni kavramının öne çıkması, tasarım aşamaları ile birlikte diğer içerikleri de beraberinde getirmiştir. Hazırlamak istediğimiz konunun gelişiminde, mesleğimle bağlantı kurarak mimari açıdan bir dil oluşturmak, izlenmesi gereken sürecin başlangıcı haline gelmiştir. Tüm bu edinilen bilgileri geliştirmek için ise çeşitli dizi, reklam, kısa film gibi sanat gruplarında çalışarak yer almış olmak, ilgili set dekor, tasarım, hazırlık ve uygulama aşamalarını yerinde gözlemlemiş olmayı sağlamış, bu sürecimizi desteklemiştir. Yazılı bir metnin kamerada görsel olarak taşıdığı değer, zaman ve buna bağlı olarak ilerleyen teknolojiyle birlikte etkileşim ve gelişim göstermektedir. Bunların görsel bir sunuma aktarılması için ise; izlenen yöntemler, ilgili sanat yönetmeninin görevleri, başlangıcından hazır hale gelene kadar yapım aşamasında gerekli ve önemli olan yaklaşımlar çalışma içerisinde örneklerle birlikte incelenmiştir. Böylece tüm anlatımlar, antik tiyatrolardan ya da meydan kavramıyla başlayan gösterilerden günümüze kadar süren dekor anlayışının, kameraya aktarımında nasıl bir yol izlendiğine dair bilgiler vermektedir. Böylece“ mimari mekân tanımlamaları, kamerada mekânın ifade şekilleri, sanat yönetmeni gözüyle kamerada mekânın yorumlanması ”başlıkları altında, konuyu genel bir çerçevede gözlemleyebilmek ve değerlendirebilmek mümkün olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Everything began with the question:“What is the space?”Throughout the historical process, the necessities derived from the need for sheltering have contributed to the emergence of various titles such as“ theater and space”,“cinema and space”,“literature and space”. And these necessities, by architecturally advancing and renewing, have taken a place between the branches:“Science”and“Art”. Particularly in cinema & television, the interaction of film spaces and architecture has been gradually increasing as a narrative language and all this data supporting each other brings out unique designs. My interest in stage design combined with performing arts, cinema and space helped me to come up with a rich content. The similarities of this vocational communication, both in the implementation and design phase, fostering mutual cooperation with my architect side, have made a great contribution to the development of certain studies directed towards this field. During the course of the study, the prominence of the notion of art direction in relation to the representation of space in camera has brought along the design phases and the other contents. In the development phase of the research, forming a language in an architectural aspect by establishing a connection with my profession has become the starting point of the process that needs to be pursued by us. In order to improve all of these acquired knowledge, we've greatly enhanced this process by actively working and taking part in various art projects and communities such as: TV series, commercials, short films. This eventually gave us the opportunity to observe the phases of design, preparation, application and the set decor. The visual value of a written text on the camera shows an alteration and progress depending on time and the technology that goes and develops with it. However, the former historical process of representation, art director's obligation in the stage and the different approaches adopted from the begining to the end of the stage have been analyzed with the visuals of examples. It is in the framework of this study to investigate and understand the process of transferring the notion of“stage”from ancient theaters or entertainments of Agora to the modern time's camera eye. Thus, it is possible to observe and evaluate the subject within a general framework under the headings of:“The descriptions of architectural space, The expressions of space in camera, The interpretation of space in camera through the eyes of an art director”.