Lüks olgusunu marka kimliği ile yansıtan giyim/moda tasarımcıları ve mekan tasarımına etkileri
Fashion designers who represent luxury in brand identity and their influence on interior design
  1. Tez No: 467893
  2. Yazar: ELİF GÖKÇE YÜKSELEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HATİCE ŞEBNEM BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Luxury, interior, interior design, brand, fashion, fashion designer
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
“Lüks Olgusunu Marka Kimliği İle Yansıtan Giyim/Moda Tasarımcıları ve Mekan Tasarımına Etkileri”isimli çalışmada öncelikle, lüks kavramının anlamındaki öznel ve genel tanımlamalar incelenmiş, tarihsel gelişimi; lüksün zaman içinde gereksinime dönüşmesi ve“lüksün demokratikleşmesi”olarak da adlandırılan ulaşılabilir lüks bağlamında değerlendirilmiştir. Bireysel lüks yönelimlerin psikolojik ve kimliğe bağlı nedenleri saptanmaya çalışılmış ayrıca ekonomik etkenlerin bu yönelimlere etkisi irdelenmiştir. Lüksün konforla ilişkisini destekleyen mekan tasarımı, tercih edilen objeler, malzeme seçimleri ve mekan düzenlemeleri kapsamında ilişkilendirilmiştir. İkinci bölümde, küreselleşen dünyada tüketiciye ulaşmanın zaruri yolu olan markalaşma üzerinden, kullanıcıyla iletişim stratejileri psikolojik, sosyal ve kültürel açıdan incelenmiştir. Lüks giyim/moda markası yaratma yolunda ilk adımları atan markalar ve tasarımcılarının etkileri değerlendirilmiştir. Sonuç olarak lüks ürüne verilen sembolik anlamın mekan tasarımındaki deneyimsel değeri araştırılmıştır. Lüks giyim/moda markalarının sık rastlanan mekan ya da mekana yönelik tasarımları giderek yaygınlaşmakta, tercih edilme oranlarının artmakta olmasının sebepleri ortaya konmuş, markaların lüksün desteklenmesi adına eylemleri ve yönelimleri incelenmiş, lüks modanın mekanda da yer bulmasına sağladığı katkı örneklerle açıklanmıştır. Anahtar Kelimeler : Lüks, iç mimarlık, mekan tasarımı, marka, moda, moda tasarımcısı
Özet (Çeviri)
The paper titled“Fashion Designers who Represent Luxury in Brand Identity and Their Influence on Interior Design”examines subjective and identity definitions of the concept of luxury and evaluates its historical development, and transformation of luxury into necessity over time in the context of accessible luxury, which is also referred to as“democratization of luxury.”It is attempted to determine the causes of individual tendencies toward luxury in terms of psychology and identity and evaluate the influence of economic factors on these tendencies. Connections are made between interior design that supports the relationship between luxury and comfort with preferred objects, materials choices and spatial arrangements. In the second section, user communication strategies are investigated from psychological, social and cultural perspectives through brandization, which is the essential method of reaching consumers in the globalizing world. Influences of the early brands and designers who took steps to create luxury clothing/fashion brands are examined. In conclusion, empirical value of the symbolic meaning of luxury products is studied in interior design. Reasons for increase in prevalence and preferability of frequently seen interiors or interior designs of luxury clothing/fashion brands are revealed. Brand actions and tendencies to support luxury are examined and their contribution to luxury fashion in finding a place in interior design is exemplified.