Eğitici öğretici çocuk oyun parkı tasarımı için bir metod önerisi olarak araştırılması
Research on design of children's playground regarding systemization of it by being educational and instructional
  1. Tez No: 468058
  2. Yazar: SEVİLAY ÇATLI YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER KÜÇÜKERMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Oyun Parkları, Eğitici Öğretici Oyunlar, Tasarımlar, Playgrounds, Educational and Instructive Playgrounds, Designs
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Yüzyıllardır her toplumda var olan oyun kültürü geçmişten günümüze çocuklar için vazgeçilmez bir gerçektir. Oyun, çocukları eğlendirir ve eğitir. Çocukların duygularını, düşüncelerini ve gereksinimlerini özgürce ifade etme biçimidir. Oyunlar çocuğun gelişiminde büyük bir öneme sahiptir. Oyun oynarken kullanılan metaryaller çocuk oyun araçlarıdır. Bu araçlar çocuğun zihinsel, bedensel, psiko-sosyal gelişimlerini destekleyen hayal gücünü ve yaratıcılığını geliştiren oyuncaklardır. Çocuklar bu araçları kullanabilmek için bir mekana sahip olmalıdır. Bu da çocuk oyun alanlarıdır. Günümüzde pek çok türde çocuk oyun alanı vardır. Bunlar iç ve dış mekanlardaki çocuk oyun parklarıdır. Bu tezde dünyada ve ülkemizde çocuklar için tasarlanmış bu oyun parklarının eğitici öğretici açısından çocuklara ne fayda sağladığı, tasarım sürecinde nelere dikkat edildiği, oyun sonrası çocuğun hayal gücünün ne kadar geliştiği araştırılmıştır. Dünyada hangi ülkeler çocuk oyun parklarının tasarımında daha gelişmiş fikirler üretirken Türkiye'de yapılan bu araştırmanın yer aldığı bu çalışmada çocuk oyun parklarının tasarımı konusunda yetersizliği görülmektedir. Elde edilen veriler sonucunda Türkiye'de çocuklar için tasarlanmış olan parkların eğitici öğreticilik açısından yetersiz olduğu gözlenmiş olup ve sonucunda elde edilen veriler analiz edilip, öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The culture of playing games which has existed in all socities for centruies is an indispensable concept for all children. Games which entertain children are a means of expressing feelings, emotions and necessities of children in a free way. That's why games play a big role in the development of children. Materials used while playing games are children's game tools. These tools are the toys that support the mental, physical and psycho-social development of children as well as enhance their imaginaton and creativity. Children need a venue to use these tools. And these venues are playgrounds. There are a lot of playgrounds around us. These can be either indoor and outdoor playgrounds. Benefits of these playgrounds both by educational and instructive means, points deemed important in the design process and to what extent the imagination of children have evolved after playing games have all been looked into in this study. While it is noted that other countries are developing more advanced ideas on the design of playgrounds, this paper also examines the insufficiency of Turkey on the design of children's playgrounds. As a result of the findings, it has been observed that these playgrounds in Turkey are insufficient both educationally and instructively; findings have been analyzed and recommendations have been made accordingly.