İnteraktif (etkileşimli) grafik tasarım uygulamlarında öğeler ve ilkeler (TRT Çocuk mobil uygulaması/sürüm 1.1)
İnteractive graphic design elements and principles TRT Child mobile application/version 1.1)
  1. Tez No: 468214
  2. Yazar: HAFİZE YURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN GANİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İnteraktif, grafik tasarım, etkileşimli, etkileşimlilik, arayüz, çoklu ortam, öğeler ve ilkeler, TRT Çocuk, Interactive, graphic design, interactive, interactivity, interface, multimedia, elements and principles, TRT Child
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Günümüzde genel olarak dijital ya da interaktif(etkileşimli) tasarım olarak kabul edilen bu çağda, kullanılan akıllı ve taşınabilir cihazların, internetle birlikte hızlı gelişimi önemli konular arasında yer almaktadır. Ancak asıl üzerinde durulması gereken konunun bu cihazlarda ya da ortamlardaki kullanıcı arayüz tasarımlarının çoklu ortam ile desteklenerek interaktif(etkileşimli) hale getirilmesi önem taşımaktadır. Akıllı taşınabilir cihazların boyutu bilgisayar ekranlarına göre ne kadar küçük olursa olsun interaktif tasarım kuralları halen geçerli olmaktadır. İnteraktif tasarımın içerisinde yer aldığı kullanıcı deneyimi tasarımıyla önemli bir bileşendir ve tasarımcılar mantıksal düşünülmüş eylemler aracılığıyla dikkat çekici web veya mobil arayüzler oluşturmaya odaklanmışlardır. Başarılı bir interaktif(etkileşimli) tasarım, arzulanan kullanıcı deneyimlerini oluşturmak için ilke, eleman ve teknolojiyi kullanmaktadır. Bunu sağlayabilmek için bu ilke ve elemanların iyi bilinerek uygulamalara doğru bir şekilde aktarılması gerekmektedir. Araştırmada İnteraktif(etkileşimli) grafik tasarım ilke ve elemanlarının tarihsel hareketleri ve eğilimleri hakkında insanları bilgilendirmek amaçlanmıştır. Bu sebeple bir disiplin olarak köklerini gün yüzüne çıkartmak istenmiştir. Bu amaç doğrultusunda TRT Çocuk mobil uygulaması ile sınırlandırma yapılmıştır. Yapılan araştırma sonrasında3 farklı uzman görüşü alınmıştır. Bu farklı uzman görüşleri hazırlanan bir formla güvenilirliliği ve geçerliliği onaylanmıştır. Bununla birlikte 10 uzmanın görüşleri doğrultusunda anket maddelerinin frekans ve yüzde dağılımları tablolarla ifade edilmektedir. 10 uzmanın görüşleri arasındaki tutarlılığın bir ölçüsü olarak sınıf içi korelasyon katsayıları incelenmiş uzmanlar arasındaki değerlendirme puanları arasındaki korelasyonun 0,98 olduğu yani 10 uzmanın görüşlerine dayalı değerlendirmeye ait güvenirliğin 0,98 ile çok yüksek düzeyde tutarlı olduğu görülmektedir. Bu durum TRT Çocuk mobil uygulamasının interaktif grafik tasarım ilke ve elemanlarına göre ne derece uygun olduğuna dair 10 uzmanın görüşleri arasındaki tutarlılığın çok yüksek düzeyde güvenilir olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuçlar dâhilinde TRT Çocuk mobil uygulamasının incelenen ilkeler ve elemanlar doğrultusunda yeterli olduğu ancak interaktif(etkileşimli) yönüyle bir takım eksikleri olduğu saptanmıştır. Belirlenen eksikler öneriler ile araştırmada ortaya koyulmuştur. Bu sayede İnteraktif(etkileşimli) grafik tasarım uygulamalarında temel olabilecek ilkeler ve elemanlar belirlenerek, uygulama aracılığı ile somut hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The rapid development of intelligent and portable devices used in the current age, generally regarded as digital or İnteractive design today, is one of the important issues. However, the issue that should be emphasized more is the importance to make the user interface with the designs through these devices or environments, which are İnteractive by the support of multimedia. Regardless of how small the size of intelligent portable devices is compared to computer screens, interactive design rules stil apply to it. With user experience design in İnteractive design, it is an important component and designers have focused on creating remarkable web or mobile interfaces through logically thought actions. A successful interactive design uses principles, element, and technology to create the desired user experience. In order to achieve this, it is necessary to transfer these principles and elements to the applications in a well-known manner. This thesis is intended to inform people about the historical movements and trends of interactive graphic design principles and elements in research. That is to say, as a discipline, it is intended to bring its roots to light. For this purpose, TRT Child mobile application is limited. After the research, 3 different expert views were taken. These distinguished expert opinions have confirmed the reliability and validity with a prepared form. However, frequency and percentage distributions of the questionnaires are expressed in tables in line with the opinions of 10 experts. As a measure of the consistency between the opinions of 10 experts, it is seen that the correlation between the evaluation scores of the experts in the classroom correlation coefficients is 0.98, i.e. the reliability of the evaluation based on the opinions of 10 experts is very high at 0.98. This shows that the consistency between the opinions of the 10 experts on how appropriate TRT Child mobile application is according to the İnteractive graphic design principles and elements is very reliable. Within the results, it was determined that TRT Child mobile application was sufficient in line with the principles and elements examined but there were some shortcomings in terms of interactivity. The identified deficiencies were revealed in the research with the suggestions. In this page, principles and elements that can be basic in interactive graphic design applications are determined and made concrete through application.