Anonim ortaklık tasfiyesinde alacaklıların korunması
Protection of debtees in liquidation of joint stock company
  1. Tez No: 468524
  2. Yazar: GAMZE ÇAKI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇAK YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tasfiye, alacaklıların çağrılması, alacaklıların korunması, tasfiye memurları, sorumluluk, ek tasfiye, Liquidation, invitation of the debtees, protection of the debtees, liquidators, liability, additional liquidation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 304
Özet
Anonim ortaklık sona erdiğinde kural olarak tasfiye aşamasına girmektedir. Ortaklığın sona ermesiyle başlayan tasfiye süreci, ortaklık tüzel kişiliğinin ticaret sicilinden terkin edilmesine kadar sürmektedir. Anonim ortaklığın malvarlığıyla sınırlı olarak sorumlu olması, ortaklığın faaliyetlerini sürdürürken olduğu gibi tasfiye sürecinde de alacaklıların korunmasını gerektirmektedir. Tasfiye sürecini düzenleyen hükümlerde genel olarak alacaklıların korunması gözetildiğinden, çalışmamızda tasfiye süreci ve“Alacaklıların Çağrılması ve Korunması”başlıklı TTK m. 541 hükmü ile öngörülen özel tedbirler incelenmektedir. Çalışmamızda, belirtilen hususların yanı sıra, alacaklıların ek tasfiye kurumu (TTK m. 547) ve tasfiye memurlarının sorumluluğu (TTK m. 553, m. 555, m. 556) yoluyla korunması hususları da ayrı bölümler hâlinde ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
When a joint stock company is terminated, the liquidation process is initiated as a rule. The liquidation process which starts with the termination of the joint stock company, continues till the legal personality of the joint stock company is terminated and the registry of the company is deleted from the trade registry. The fact that a joint stock company's liability is limited by its assets requires the protection of the debtees during the liquidation process. Since the provisions that regulates the liquidation process pursues the protection of the debtees, the liquidation process and the special remedies projected in the article 541 of the Turkish Commercial Code (TCC) which is entitled“the invitation and protection of the debtees”. In our thesis, the protection of the debtees by the measures of additional liquidation (TCC article 547) and the liability of the liquidators (TCC article 553, 555, 556) will be examined as well.