Demokrat Parti'den Adalet Partisi'ne Türk siyasal hayatında muhafazakar düşünce ve tartışmaları (1950-1969)
Conservative thoughts and discussions from the Democratic Party to Justice Party in Turkish political life (1950-1969)
  1. Tez No: 468567
  2. Yazar: NAZLI ELİF GEYVELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Muhafazakârlık, Gelenek, Din, Ahlak, Antikomünizm, Demokrat Parti, Adalet Partisi, Conservatism, Tradition, Religion, Morality, Anticommunism, Democratic Party, Justice Party
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Muhafazakâr düşüncenin Türk siyasal hayatındaki etkisi, Demokrat Parti'nin kurulması ile belirginleşmişti. DP kurulduğu 1946 yılı ile birlikte, siyasi programında muhafazakâr düşünceyi etkili bir şekilde kullandı. DP'nin kapatılmasının ardından kurulan Adalet Partisi de hem parti programlarında hem de siyasal kararlarında muhafazakâr değerleri ve siyasi temaları kullandı. Tezin odaklandığı 1950-1969 tarihleri arasında ön plana çıkan muhafazakâr düşünürlerden Nurettin Topçu, M. Şekip Tunç, Ziya Gökalp ve İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu başta olmak üzere, partinin liderleri ile ileri gelenlerinin; muhafazakâr değerleri dikkate alan faziletli bir gençliğin yetiştirilmesi, ananelerin ve dinin toplumda etkili bir şekilde yaşatılabilmesi hususlarındaki görüşleri tez çalışmasında yer buldu. Kronolojik sıranın takip edildiği tezde, birinci bölüm DP'ye ikinci bölüm ise AP'ye ayrılarak parti programları başta olmak üzere muhafazakâr düşüncenin önem atfettiği gelenek, din, ahlak ve antikomünizmin partilerce nasıl işlendiği üzerinde –dönem içi eleştirilere de yer verilerek— duruldu.
Özet (Çeviri)
The influence of the conservative thinker on Turkish political life became evident with the establishment of the Democratic Party. With the establishment of DP in 1946, he effectively used conservative thinking in his political program. The Justice Party, established after the DP's closure, also used conservative values and political themes in both its party programs and its political decisions. Conservative thinkers from 1950-1969, Nurettin Topçu, M. Şekip Tunç, Ziya Gökalp, İsmail Hakkı Baltacıoğlu, with the leaders and elders of the parties request that training a virtuous young, living the traditions and religion effectively in the society. In the thesis that chronological order was followed, the first section was divided into the DP and the second part was separated from the AP and focused on how the traditions, religion, morality and anticomunition which the conservative thinker attaches importance, especially the party programs, to the parties.