Girişimci üniversite olma yolunda Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğrencileri üzerine bir araştırma
A study on the students of Ondokuz Mayis University on the path to become an entrepreneurial University
  1. Tez No: 468752
  2. Yazar: ESRA KARIMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ELİÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimci, Girişimcilik, Girişimci Üniversite, Spor, Entrepreneur, Entrepreneurship, Entrepreneurial University, Sport Esra KARIMAN, Master Thesis Ondokuz Mayis University - Samsun, February-2017
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, son yıllarda önemi giderek artan girişimciliğin Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğrencileri arasındaki mevcut durumun tespiti ile daha başarılı girişimcilik için öğrencilerin üniversitelerinden eğitim ve yol göstericilik rolü bakımından beklentilerini ortaya koymaktır. Materyal ve Metot: Bu çalışma Ondokuz Mayıs Üniversitesi 2015 yılında öğrenim gören 50658 öğrencinin 1140'ı (% 2,5) örneklem olarak alınmıştır. Çalışmaya katılanlara bilgilendirilmiş gönüllü onay formu imzalatılmıştır ve veriler araştırmacılar tarafından yüz yüze görüşülerek elde edilmiştir. Başta araştırmacı tarafından geliştirilen demografik anket uygulanmıştır. Daha sonra girişimci olmak isteyip istemediğine bakılmaksızın tüm öğrencilere 17 sorudan oluşan Kauffman FastTrac Girişimcilik Karakter Anketi uygulanmıştır. Son olarak kendini girişimci gören ve kendini girişimci görmeyen öğrencilere yönelik ayrı sorular yöneltilmiştir. Bulgular: Üniversite öğrencileri üzerine yapılan bu çalışmada girişimci ve girişimci olabilir kategorisi birlikte alındığında %92 oranında potansiyel girişimci çıkmıştır. Kendini girişimci görmeyen ama girişimci düzeyi yüksek olan katılımcıların, girişimcilik konusunda üniversitenin bilgi ve yönlendirmesiyle girişimci olmama kararlarının değişebileceğini tespit edilmiştir. Kadın öğrencilerin girişimcilik düzeyinin daha yüksek olduğu fakat kamuda çalışmayı tercih ettikleri erkeklerin de kendi işini kurma konusunda daha istekli olduğu olduğu görülmüştür. Ayrıca Ondokuz Mayıs Üniversitesi tüm bölümlerindeki öğrencilere göre Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin daha yüksek girişimcilik karakterleri taşıdığı tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışma Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde öğrenim gören ve girişimcilik eğilimine sahip olan potansiyel girişimcilerin belirlenmesine ve öğrencilerin girişimcilik ile alakalı üniversiteden beklentilerini ortaya koymalarına yardımcı olunmuştur. Üniversitenin bu bilgiler ışığında gerekli düzenlemeleri yaparak girişimci üniversite olma yolunda önemli bir adım atması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim:The aim of the study is to identify the current situation of entrepreneurship, which has become increasingly important in recent years, among the university students of Ondokuz Mayis University and to exhibit the expectations of the students from their university in terms of education and guidance for more successful entrepreneurship. Material and Method:In this study 1140 (2.5%) of 50658 students studying at Ondokuz Mayis University in 2015 were taken as a sample. Participants signed informed voluntary consent form and were interviewed face to face by the researchers. Initially the demographic questionnaire developed by the researcher was applied and later the Kauffman FastTrac Entrepreneurship Character Survey, consisting of 17 questions, were administered to all students regardless of whether they wanted to become entrepreneurs. Finally, separate set of questions directed towards students who see themselves as entrepreneurs and who do not see themselves as entrepreneurs. Results: In this study on university students, 92% of the students found to be potential entrepreneurs when the“entrepreneurs”category and“might be entrepreneurs”category were taken together. It has been determined that the participants who do not see themselves as entrepreneurs but have high entrepreneurship levels can change their decisions about not being entrepreneurs by the education and guidance of the university about entrepreneurship. It has also been seen that the level of entrepreneurship of female students is higher than that of male students but the male students are more willing to set up their own businesses. In addition, it is found that the students of the Faculty of Sports Sciences have higher level of entrepreneurship compared to the students in all other departments at Ondokuz Mayis University. Conclusion: This study is helping to determine the potential entrepreneurs who are studying at Ondokuz Mayıs University and to put forward the students' expectations from the university for the entrepreneurship. It is expected that the university can make necessary arrangements in the light of this information and take an important step towards becoming entrepreneurial university.