Sivas ili merkez köy İlköğretim okulu öğrencilerinde bağırsak parazitleri varlığının araştıralması
Investigation of abnormal parasites in primary school students in Si̇vas central village
- Tez No: 468818
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL DEĞERLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Barsak parazitleri, ilköğretim öğrencileri, parazit dağılımları, Gut parasites, primary school students, parasite distributions
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Paraziter hastalıklar özellikle gelişim çağındaki çocuklarda beslenme yetersizliği, gelişme geriliği, anemi, öğrenme güçlüğü gibi birçok sağlık problemine neden olmaktadır. Bu çalışma Sivas ili merkeze bağlı Kurtlapa köyü ilköğretim ve Ozmuş köyü ilköğretim okullarında Eğitim gören öğrencilerde barsak parazitlerinin görülme durumunu belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırma, Ekim-Aralık 2015 tarihleri arasında 188' i kız 175' i erkek olmak üzere toplam 363 öğrenci üzerinde yürütüldü. Öğrencilerden alınan dışkı örnekleri Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Laboratuvarına getirilerek incelendi. Dışkı örnekleri öncelikle makroskobik olarak incelendi daha sonra nativ-lugol yöntemi kullanılarak mikroskop altında bakıldı. Amip şüpheli örnekleri ayrıntılı incelemek için dışkı örnekleri trikrom boyama yöntemi ile boyandı. İncelenen toplam 363 öğrencinin 103 (%28,3)' ünde kızların 67 (%35,6)' sında erkeklerin ise 52 (%29,7)' sinde barsak parazitine rastlandı. Araştırmada 48 (%13,2) G. intestinalis,34 ( %9,3) E. vermicularis, 25 (%6,8) E. coli,12 (%3,3) B. hominis tespit edildi. Öğrencilerin sınıfı ile cinsiyetleri arasında parazit görülme sıklığı karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı fark bulundu (p < 0.05 ). Sivas merkez Kurtlapa köy ilköğretim okulundaki barsak parazitlerinin cinsiyete göre dağılımı ise istatiksel olarak önemsiz bulundu (p > 0,05). Barsak paraziti görülme oranının hala yüksek olmasının, yeterli kişisel hijyen eğitiminin verilmemesi, köylerde yeterince su ve kanalizasyon sistemlerinin iyi olmaması, hayvanlarının dışkılarının yapılan gözlemler sonucunda çevreye kontrolsüz bir şekilde atılması ve tarımda gübre olarak kullanılması gibi nedenlerden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Parasitic diseases cause many health problems, especially nutritional deficiency, developmental delay, anemia, learning difficulties, etc. We aimed to investigate the incidence of intestinal parasites in the primary school students of Kurtlapa and Ozmus which are two villages of Sivas province center. The study was carried out on a total of 363 students, 188 female and 175 male between October and December 2015. Stool specimens taken from the students were taken to the Parasitology Laboratory of Sivas Cumhuriyet University Medical Faculty. Fecal specimens were first examined macroscopically and then examined under microscope using the native-lugol method. Stool samples were stained with trichrome staining method to examine the suspicious samples in detail. Intestinal parasites were detected in 103 (28.3%)students with a gender distribution of 67 (35.6%) girls and 52 (29.7%) males. The number and type of intestinal parasites were 48 (13,2%) G. intestinalis, 34 (9,3%) E. vermicularis, 25 (6,8%) E. coli and 12 (3,3%) B. hominis respectively.. When the parasitism was compared by means of the class and sex of the students, it was found to be statistically significant (p 0,05). Our high incidence of intestinal parasitism still in this century could be attributed to the lack of adequate personal hygiene training, lack of adequate water and sewerage systems in the villages and to our observations of uncontrolled disposal of the animals' faeces and their use as fertilizers in agriculture all around the villages.