Kişiye özel kapaklı lingual ortodontik apareylerin tedavi etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of treatment effectiveness of patients with special covered lingual orthodontic apparatus
  1. Tez No: 468889
  2. Yazar: ARDA ARISAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN TANER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kişiye özel lingual ortodonti, 3B tarayıcı, Customized lingual orthodontics, 3D scanner
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Çalışmamızın amacı, büyümesini tamamlamış bireylerde kişiye özel kapaklı lingual ortodontik aparey sisteminin tedavi etkinliğinin değerlendirilmesidir. Kişiye özel kapaklı lingual ortodontik aparey sistemi ile kliniğimizde tedavi edilmiş 10 bireye ait 20 dental model optik tarayıcı ile taranarak dijital modeller elde edilmiştir. Dijital başlangıç modelleri (T0), set-up modelleri (TS) ve final modelleri (T1) tersine mühendislik yazılımında (Reverse engineering software), aynı koordinat düzleminde çakıştırılmıştır. Başlangıç modeli (T0) ve set-up modeli (TS) arası dişlerdeki doğrusal ve açısal farklılıklar, başlangıç modeli (T0) ve final modeli (T1) arası dişlerdeki doğrusal ve açısal farklılıklar ile karşılaştırılmıştır. Gruplar arası farklılıklar veriler normal dağılım gösterdiği için eşleştirilmiş örneklem t-testi ile incelenmiştir. Ölçümler arası tutarlılığın değerlendirilmesi için Bland-Altman testi yapılmıştır. Ön dişler, tedavi sonucu ve tedavi planı ile yüksek oranda uyumlu iken arka dişlerde bazı doğrusal ve açısal hareketlerde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gözlenmiştir ancak bu farklılıklar klinik tedavi etkinliğini azaltacak seviyede değildir. Kişiye özel kapaklı lingual ortodontik tedavi sistemi, pozisyonel ve rotasyonel hareketlerde tasarlanan tedavi planına uyumlu tedavi sonuçları göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to evaluate the treatment efficacy of the customized self ligating lingual orthodontic appliance. 20 dental models of 10 individuals who were treated in our clinic with a customized self ligating lingual orthodontic appliance were scanned with an optical scanner and digital models were obtained. Digital initial models (T0), set-up models (TS), and final models (T1) were superimposed with best-fit method in the reverse engineering software. The deviations in rotation and translation of each tooth between the initial model (T0) and the set-up model (TS) were compared with the deviations in rotation and translation of each tooth between the initial model (T0) and the final model (T1). Differences between groups were analyzed by paired sample t-test because the data were normally distributed. The Bland-Altman test was performed to assess the consistency between measurements. While the initial set-up for the front teeth is highly compatible with the outcome of the treatment, there were some statistically significant differences in some translational and rotational movements in the posterior teeth, but these differences are not at the level of reducing the effectiveness of the treatment.The final results following lingual orthodontic treatment using fully customized self ligating lingual orthodontic appliance correlate satisfactorily with the inital set-ups.