Alzheimer hastalığında mıf -173 G>C (rs755622) ve -794 CATT5-8 (rs5844572) gen varyasyonlarının analizi
Analysis of mif -173 G>C (rs755622) and -794 CATT5-8 (rs5844572) gene variations in alzheimer's disease
  1. Tez No: 468945
  2. Yazar: KÜBRA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN RÜSTEMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Alzheimer, MIF, Polimorfizm, Sitokin, Otoimmünite, Alzheimer, MIF, Polymorphism, Cytokine, Autoimmünity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Demans, bütün dünyada yaşlanan nüfus ve yaşam beklentisinin artması ile giderek yaygınlaşan bir hastalıktır. Yaşlı popülasyonda görülen nörodejeneratif demansların en sık nedeni Alzheimer Hastalığı (AH)'dir. AH'de ortaya çıkan nörodejenerasyonun, hipoksi veya iskemi gibi, beyine yönelik bir saldırıya karşı immün veya inflamatuvar bir yanıt olduğu bulunmuştur. Makrofaj göç inhibe edici faktör (MIF) birçok doku ve hücrede monositler ve makrofajlar dahil bir çok hücre tarafından eksprese edilen proinflamatuar bir sitokindir. MIF sinyal bileşenleri tıbbın çeşitli alanlarında terapötik müdahale için uygun hedefler olarak kabul edilirmiştir. Bu çalışmada MIF promotör bölgesinin iki varyantı olan rs755622 (-173 G>C) ve rs584472 (-794 CATT5-8) polimorfik bölgelerindeki değişimlerin AH ile olan olası ilişkisini değerlendirdik. Çalışmaya, AH tanısı alan 170 hasta ve 87 sağlıklı kontrol örneği dahil ettik. MIF -173 G>C polimorfizmi için Real-Time Polimeraz Zincir Reaksiyonu, -794 CATT5-8 polimorfizmi için ise Klasik Polimeraz Zincir Reaksiyonu kullandık. MIF rs755622 polimorfizmi için üç, rs5844572 polimorfizmi için beş farklı genotip tespit ettik. Genotip ve allelik dağılım açısından her iki bölge için hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak bir farklılık bulunmadı (p>0,05). Fakat, ikili genotip ve haplotip analizlerinde hasta ve kontrol grubunda anlamlı farklar bulundu. 6/6-GG ikili genotipi hasta grubunda anlamlı derecede daha yüksekti (p=0.026). 6/7-GG ve 5/5-GC ikili genotipleri kontrol grubunda anlamlı derecede daha yüksek bulundu (sırasıyla p=0,020 ve p=0,04). Sonuçlarımız, MIF genindeki polimorfizmlerin AH ile ilişkili olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Dementia is a group of diseases that are becoming increasingly widespread all over the world due to the aging population. The most common cause of neurodegenerative dementia seen in the elderly population is Alzheimer's Disease (AD). Neurodegeneration in AD, such as hypoxia or ischemia, has been found to be an immunological or inflammatory response to an attack on the brain. Macrophage migration inhibitory factor (MIF) is a cytokine of proinflammatory found in many tissues and cells, such as monocytes and macrophages. MIF associated with acute and chronic inflammation, neoangiogenesis and cancer pathogenesis. In this study, the possible association of changes in the polymorphic regions of the two variants of the MIF promoter region, rs755622 (-173 G>C) and rs584472 (-794 CATT5-8), with AD was evaluated. We have investigated 170 patients diagnosed with AD and 87 healthy control samples. The MIF rs755622 polymorphism was investigated by Real_Time PCR method, and rs 5844572 polymorphism by PCR method. Three genotypes for MIF rs755622 polymorphism, and five for rs5844572 polymorphism, were identified. There were no statistical difference between the patient and control groups for both studied regions (p>0,05). But, we have found significant differences between the patient and control group in the binary genotype and haplotype studies. The 6/6-GG binary genoype was significantly higher in the patient group (p = 0,026). The 6/7-GG and 5/5-GC binary genotypes were significantly higher in the control group (p = 0,020 and p = 0,04, respectively). Our results have shown that polymorphisms in the MIF gene may be associated with AD.