İnfertilite şikayeti olan çiftlerde depresyon sıklığı ve hayat kalitesinin araştırılması
Investigation of depression rate and quality of life in infertile couples
- Tez No: 468971
- Danışmanlar: PROF. DR. RUŞEN AYTAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Anketler, Çiftler, Depresyon, Hayat Kalitesi, İnfertilite, Couples, Depression, Infertility, Quality of Life, Questionnaires
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
İnfertilite Şikayeti Olan Çiftlerde Depresyon Sıklığı Ve Hayat Kalitesinin Araştırılması Amaç: Bu çalışmada infertilite şikayeti olan hastalarda depresyon sıklığı ve hayat kalitesinin araştırılması ve bu unsurlarla ilişkili faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Üniversite hastanesi infertilite merkezinde yapılan bu kesitsel çalışmaya 215 kadın ve 165 erkek hasta dahil edilmiştir. Beck Depresyon Envanteri (BDI) ve Doğurganlık Sorunu Yaşayanlar için Hayat Kalitesi Ölçeği (FertiQoL) ölçekleri çalışmaya katılan tüm hastalara infertilite merkezine ilk başvurularında uygulanmıştır. Hastaların ölçek skorlarını etkileyebileceği düşünülen önceden belirlenen kriterler kayıt altına alınmış ve ölçek skorları ile karşılaştırılmıştır. Sonuçlar: Kadın hastaların total FertiQoL skor ortalaması ve BDI skor ortalaması erkek hastalara göre anlamlı olarak daha düşük saptandı. Sekonder infertilite şikayeti olmasının kadın hastalar için primer infertilite şikayetine göre daha yüksek bir hayat kalitesi ve daha düşük BDI skoru ile ilişkili olduğu saptandı. İnfertilite etiyolojisinin ölçekler üzerinde anlamlı bir etkisi saptanmadı. Kadın hastaların %90,2'sinin ve erkek hastaların %92'sinin; tüm hastaların ise %90,9'unun Türkiye'de BDI için belirlenen kesme değeri olan 17'den düşük skora sahip olduğu belirlendi. Ölçeklerde alınan puanların YÜT tedavisi alan hastalarda gebelik sonuçlarına göre farklı olmadığı görüldü. FertiQoL ve BDI skorlarının birbiri ile negatif olarak korele olduğu saptandı. Regresyon analizleri sonucunda Total FertiQoL skoru ile anlamlı olarak ilişkili bir faktör saptanmadı. Yorum: İnfertilite şikayeti olan kadın hastaların erkeklere göre hayat kalitesinin daha düşük ve depresyon skorlarının daha yüksek olması sebebi ile tedaviye uyum açısından özellikle kadın hastalarda daha dikkatli olunmalıdır. FertiQoL hem kadın hem erkeklerde güvenle kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to investigate the depression rate and quality of life in infertile couples and to identify the factors associated with these parameters. Materials and Methods: In this cross-sectional study, 215 women and 165 men who applied to university-based infertily center were included. The Beck Depression Inventory (BDI) and Fertility Quality Of Life (FertiQoL) questionnaires were completed by participants in their first visit. The estimated factors which could be associated with quality of life and depression status were recorded and were compared with questionnaire's results. Results: The mean of women's Total FertiQoL score and BDI score were significantly lower than men's result. The secondary infertility group showed better results than primary infertility group in women according to results of questionnaires. There was no association between infertility etiology and questionnaire's scores. 90.2% of women, 92% of men and 90.9% of all patients had lower score than 17 that was cut-off of BDI in Turkey. Regarding pregnancy outcome of assisted reproductive technology treatments, there was no difference between groups according to their questionnaire's results. Negative correlation was found between the scores of BDI and FertiQoL and none of factors had a significant impact on total FertiQoL scores according to regression analysis. Discussion: FertiQoL questionnaire can accurately measure quality of life in both gender. Clinician should concern for treatment compliance of women especially because of their lower quality of life and higher depression score.