DSM-5 tanı kriterlerine göre erken çocukluk döneminde otizm spektrum bozukluğu
Evaluation of DSM-5 autism spectrum disorder diagnostic criterias in early childhood
  1. Tez No: 468976
  2. Yazar: DUYGU KABA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRİM GÜNAY KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: DSM-IV-TR, DSM-5, erken çocukluk, Otizm Spektrum Bozukluğu, Yaygın Gelişimsel Bozukluk, Autism spectrum disorder, DSM-IV-TR, DSM-5, early childhood, Pervasive developmental disorder
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç:Çalışmamızda DSM-IV-TR'de belirtilen Yaygın Gelişimsel Bozukluk (YGB) ölçütlerini karşılayan okul öncesi çocukların, DSM-5 Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) ve Sosyal İletişim Bozukluğu (SİB) tanı kriterlerine göre değerlendirilmesi; ayrıca otizm belirti şiddetinin, duygusal davranışsal sorunların, cinsiyet ve yaş farklılığının tanı üzerindeki etkilerini belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniğinde 25.07.2016-30.01.2017 tarihleri arasında kliniğimize başvuran, DSM-IV-TR'ye göre YGB tanılarından birini karşılayan ve yaşları 18-72 ay arasında değişen,80 çocuk katılmıştır. Çalışmaya alınan bütün çocukların tanıları; araştırmacı tarafından,DSM–IV YGB ve DSM-5 OSB ve SİB kriterlerine göre davranışın doğrudan gözlenmesi, aileden alınan çocuğun gelişimsel öyküsüne göre değerlendirilmiştir. Otizm belirtilerinin şiddeti CARS ve ABC ile, eşlik eden davranışsal-duygusal sorunlar SDKL ile ölçülmüştür. CARS görüşme sırasında araştırmacı tarafından; Sosyodemografik Veri Formu, ABC ve SDKL ebeveynleri tarafından doldurulmuştur. Bulgular:DSM-IV-TR'ye göre YGB tanılarından birini karşılayan çocuklardan %11,3'ü DSM-5'e göre OSB tanısını karşılamamıştır. OSB tanısını karşılamayan çocuklardan bir kısmı SİB kriterlerini karşılarken bir kısmı iki tanı sınıfında da yer almamıştır. OSB tanısı olan ve olmayan gruplar kıyaslandığında tanıyı karşılayan grubun ortalama CARS, ABC ve SDKL puanlarının daha fazla olduğu istatistiksel açıdan anlamlı saptanmıştır. Yaş ve cinsiyet açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç:DSM-IV-TR'ye göre YGB tanısı olan olgulardan bir kısmının yeni gelen DSM-5 OSB kriterlerine göre tanı almaması önceki çalışmalarla uyumlu olmakla birlikte bu alanda yapılacak geniş örneklem sayısını barındıran, toplum temelli, uzunlamasına çalışmaların iki tanı sınıfını kıyaslamada daha değerli sonuçlar vereceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective:Aims of this study are evaluation of early childhood patients who are diagnosed with PDD by DSM-IV-TR according to DSM-5 ASD and SCD diagnostic criterias, as well as to clarify effects of clinical severity, emotional behavioral problems, sex and age differences on diagnosis. Method: 80 patients aged between 18-72 months diagnosed with PDD by the DSM IV-TR in Ankara University Faculty of Medicine Department of Child and Adolescent Psychiatry were included in this study between 07.25.2016-01.30.2017. Clinical severity was determined using CARS, ABC and AaBC. Results:%11,3 of the children who had been diagnosed with PDD with DSM IV-TR were not diagnosed ASD with DSM-5. Comparing the ASD diagnosed patients and the group not diagnosed with ASD, it was seen that group of children diagnosed with ASD have higher CARS, ABC and AaBC scores in average was found to be statically meaningful. No statistically significant difference in age and sex was detected. Conclusion: Although this study shows that DSM V results in failure of diagnosis, more researches are necessary in early childhood with large number of patients.