Antalya ilinde üreticilerin pestisit kullanımı ve seçimindeki eğitim ve bilgi düzeyi ile çevresel duyarlılıklarının araştırılması
Training and knowledge of farmers in antalya province about pesticide use and their environmental awareness levels
- Tez No: 468997
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN TİRYAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Antalya, pestisit, bilgi ve eğitim seviyesi, çevresel duyarlılık, Antalya, pesticide, knowledge and training level, environmental awareness
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Tarımda pestisitlerin güvensiz ve bilinçsiz kullanımı, çevreye ve insan sağlığına büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Bu tezde Antalya İlinde çiftçilerin/üreticilerin pestisit kullanımı ve seçimindeki eğitim ve bilgi düzeyi ile çevresel duyarlılıkların araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada anket uygulanacak üretici sayısı il nüfusuna göre“Oran Ortalamalarına Dayalı Basit Tesadüfi Örnekleme”metodu ile hesaplanmış ve 378 üretici ile anket çalışması yapılmıştır. Üreticilerin, % 61.6'sı ilkokul mezunu, % 32.3'ü 45-54 yaş aralığında, % 28.8'inin 11-20 yıl çiftçilik deneyimi olduğu bulunmuştur. Üreticilerin pestisit kullanımı bilinç düzeyleri 3'lü Likert Skalasıyla hesaplanmıştır. Üreticilerin % 13.5'i düşük, % 28.3'ü orta, % 58.2'si yüksek düzeyde çevre bilincinde bulunmuştur. Ayrıca Khi-Kare (x2) bağımsızlık testi ile üreticilerin, yaş, eğitim seviyesi, arazi varlığı ve çiftçilik deneyim süresi arasında ilişki araştırılmış ve çiftçilik deneyim süreleri ilişkisi önemli bulunmuştur. Bağımlılık katsayısı da 0.23 olmuştur. Üreticilerin % 58.2'si yüksek düzeyde çevre bilincine sahip olsa da; üreticilerin % 12.7'si ilaçlama ile hasat arası süreye dikkat etmediğini, % 65.6'sı MRL kavramını duymadığını, % 44.4'ü artan ilaçlı suyu bahçenin bir kenarına boşalttığını, boşalan ilaç kutularını % 26'sı çöpe, % 8.5'i de çevreye attığını belirtmişlerdir. Çalışmada özel ve resmi tarımsal kurum ve kuruluşların pestisitlerle ilgili üreticiyi bilinçlendirmedeki rolleri bir kez daha ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The unsafe and indiscriminate use of pesticides in agriculture represents a major hazard to the environment and human health. This thesis was conducted to investigate the training and knowledge levels and environmental awareness of farmers/producers in Antalya province while using and selecting pesticides. Number of producers to be included in the research was calculated with“Ratio-Mean Based Simple Random Sampling”method and questionnaires were made with 378 producers. Of the participant producers, 61.6 % were primary school graduates, 32.3 % were between 45-54 years of age, 28.8 % had a farming experience of between 11-20 years. Producer awareness levels about pesticide use were scored with 3 Likert Scale. Of the participant producers, 13.5 % had low, 28.3 % medium and 58.2 % high environmental awareness levels. Also, Chi-Square (x2) independence test was used to investigate the correlations of pesticide use awareness levels with the age, educational level, land resources and farming experience. Significant correlations were observed only with farming experience of the producers. Coefficient of Contingency was 0.23. Although 58.2 % of the producers had high level of high environmental awareness levels, 12.7 % of the producers indicated that that they didn't care about the PHI, 65.6 % indicated that they haven't heard about MRLs, 44.4 % stated that they disposed surplus of pesticide mixed water to somewhere in the field, 26 % stated that they disposed empty pesticide bottles to garbage and 8.5 % disposed to land. Present findings revealed one more time the significance of public and private sector organizations in raising awareness among producers about pesticides.