Kayseri ili sulama birliklerinin performans analizi
Evaluation of performance analysis of irrigation water associations in Kayseri
  1. Tez No: 468998
  2. Yazar: LEVENT KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL KIRNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sulama birliği, Su yönetimi, Sulama birliği performans analizi, Irrigation union, water management, performance of the irrigation unions
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Her damla suyun daha da önem kazandığı günümüzde su varlığımızın büyük bir kısmı sulamada kullanıldığı düşünüldüğünde su kaynaklarımızın azaldığı, küresel ısınma ve kuraklık gibi evrensel sorunların baş göstermesiyle su tasarrufu ve nüfus artışı ile birim sudan en fazla verim alınması zaruri hale gelmektedir. Çalışmada Devlet Su İşleri 12. Bölge Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan Kayseri ilinde yer alan 13 sulama birliklerinin 2010-2015 yılları arasında performans analizleri yapılmıştır. Bu kapsamda sulama birliği üyeleri, sulama birliği yöneticileri ve DSİ teknik personelleri ile anket çalışması da yapılmıştır. Böylece hem suyun etkin kullanımı ve hemde birliklerin başarı durumu ile hedeflenen amaca ulaşma durumu değerlendirilmiştir. Çalışma ile birliklerin performans sonuçlarına göre mevcut sorunlar ortaya konularak çözüm önerilerinde bulunulmuştur. Bu şekilde mevcut sulama birliklerinde performansın nasıl attırılacağının cevabı bulunmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Both in Turkey and in the world, the demand for water resources increases rapidly, but water resources are not being developed at a sufficient rate to meet this demand. Significance of limited resources is ever-increasing together with current climate change and global warming concerns especially in dry climates. The limited water resources enforce freshwater users to use water efficiently. Agriculture as a 75% is the largest water consuming sector in Turkey. Therefore, advanced water-saving methods, engineering technologies and optimum water resource administrationshould be implemented in irrigations. Management of state-operated irrigation projects by the general directorate of state hydraulic works (DSI) was not able to provide expected benefits. Therefore, irrigation management transfers to different organizations such as water user associations (WUAs) were initiated. In this study, the performance of 13 irrigation unions located in Kayseri was evaluated and analyzed. Besides, face to face surveys were done to determine the attitudes of the stakeholders to water user associations (WUAs). The general situations and success of the irrigation unions to be reached the target were evaluated. The problems related to irrigation unions and recommendations to solve these problems were stated.