Gaze estimation at standoff iris recognition systems
Uzaktan iris tanıma sistemlerinde görüntüleme açısı tahmini
- Tez No: 468999
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENİS GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İris tanıma sistemleri, görüntüleme açısı tahmini, limbusun etkisi, biometrik sistemler, yan cephe iris tanıma sistemleri, bakış açısı, uzaktan iris tanıma, Iris recognition systems, gaze estimation, limbus effect, off-angle iris recognition systems, gaze angle, stand-off iris recognition systems
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Biyometrik sistemler içerisinde yer alan iris tanıma sistemleri, bireyin kimlik tespitinde güvenilir bir sistem olduğundan dolayı gün geçtikçe kullanım alanı artmaktadır. İris tanıma, kullanıcıların hareketlerinin kısıtlandığı ve karşısında bir süre durup kameraya bakmalarının gerektiği iyi kurgulanmış sistemler olmaktan çıkarıp, uzaktan ve müdahale etmeden algılayan sistemler haline dönüştürmektedir. Uzaktan iris tanıma sistemlerinde önemli çalışma alanlarından birisi de görüntüleme açısının tahminidir. Bu çalışmada ek cihaz veya ışık kaynağı kullanmadan sadece iris ve gözbebeği sınır değişkenleri kullanılarak görüntüleme açısı tahmini yapacak bir yöntem geliştirilmiştir. Göz modeli görüntüleri (sentetik) ve gerçek göz görüntüleri kullanılarak elde edilen iris ve gözbebeği değişkenleriyle karşılaştırma tabloları oluşturularak hem iris hem gözbebeği değişkenlerine göre görüntüleme açıları tahminleri yapılmıştır. Ayrıca bu sonuçların birleştirilmesinde her açı değeri için farklı ağırlık oranları belirlenmiştir. İris tanıma sistemlerinde görüntüleme açıları tahminleri yapılırken doğru sonuç elde etmek için iris ve göz bebeği sınır değişkenlerinin birlikte ele alınmaları gerekmektedir. İris tanıma sistemlerindeki limbusun örtme etkisinin görüntüleme açısı tahmini üzerine etkisini araştırmak için, önerilen yöntemin 0.4, 0.6, 0.8, ve 1.0 mm olan limbus yükseklikleri ile test edildi. Gerçek iris görüntülerinden elde edilen sonuçlara dayanarak, bu yöntem, 50 derecelik bir aralıkta yaklaşık olarak 3.5 derecelik bir hata ile 3D biyometrik göz modelinin görüntüleme açısı tahmini doğruluğunda etkili olduğunu göstermektedir.Buna ek olarak, limbus örtme etkisinin sentetik veriler için görüntüleme açısı tahminini etkilemediği gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
As a biometric system, the usage of the iris recognition is increasing every day due to being a reliable identification system. The concept of iris recognition is changed from being a constrained system, which can only identify an individual standing in front of well-established imaging device, to being an intelligent standoff system. One of the major problems in standoff iris recognition systems is gaze estimation. In this thesis, a method has been developed to estimate gaze by using only the parameters of iris and pupil boundaries without using an additional device or light source. In order to estimate the gaze angle by using both iris and pupil parameters, we generated a look-up-table by using a biometric eye model (synthetic) and real image data with pupil and iris parameters. In addition, different weight ratios for different angle values has defined to fusion decisions coming from pupil and iris parameters. To find accurate gaze estimation results in iris recognition system, both pupil and iris parameter are supposed to be used together. In order to investigate the effect of limbus occlusion on gaze estimation in iris recognition systems, we tested the proposed method with different limbus heights including 0.4, 0.6, 0.8, and 1.0 mm. Based on the results from real iris images, this method shows influence in gaze estimation accuracy for 3D biometric eye model with an error mean nearly 3.5 degrees over a range of 50 degree. In addition, we observed that limbus occlusion does not affect the gaze angle estimation for synthetic data.