Günümüz ekolojik tasarım kriterlerinin incelenerek tarihi yapılardaki ekolojik izler ile karşılaştırılması: Talas – Kayseri örnek alanı
Examining today's ecological design criterias and comparing with the ecological traces in historical structures: A case area of Talas, Kayseri̇
- Tez No: 469018
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYDE ÖZLEM PARLAK BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ekolojik Mimarlık, Talas, Geleneksel Mimari, Uluslararası Sertifikasyon Sistemleri, Sürdürülebilirlik, Ecological Architecture, Talas, Traditional Architecture, International Certification Systems, Sustainability
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Tarih boyunca toplumlar kültürlerini, yaşam biçimlerini, şekillendirdikleri çevre ile yansıtmışlardır. Teknolojideki gelişmeler ile sonuçları düşünülmeden ucuz ve hızlı üretim için tüm kaynakların seferber edilmesi, çevre sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Günümüzde bu yeni durum ile karşı karşıya kalan insanlık, hızlı bir şekilde kullanmaya alıştığı her teknolojiyi sorgulayarak çevreye verdiği zararı en aza indirgemeye çalışmaktadır. Ekolojik yapı tasarımları bunun en önemli yansımasıdır. Tez kapsamında öncelikle yapı sektöründeki ekolojik tasarımları teşvik eden sertifikalar ve bu sertifikaları almaya hak kazanan yapılar incelenerek çevreye zarar vermeden konfor koşullarını sağlayan sistemler hakkında bilgi edinilmeye çalışılmıştır. Yaşamımızı sürdürdüğümüz mekânlarda sürdürülebilir tasarımların üretilebilmesi için tarihi süreç içerisinde insanoğlunun yaşadığı ortamı şekillendirme biçimini ele almak önemli görülmektedir. Bu durumdan yola çıkarak bu tezde, Kayseri'nin Talas İlçesi'nde yer alan tarihi konut dokusundaki yapılar incelenmiş ve ekolojik izler uluslararası sertifikasyon sistemlerinin kriterlerinden faydalanılarak araştırılmıştır. Ekolojik yapılar ve tarihi yapılar; ekoloji, enerji, ekonomi, iç mekân çevre kalitesi, sağlık ve refah, inovasyon, yönetim, arazi kullanımı, ulaşım, yenilenebilir teknoloji, su, çevre kirliliği, CO2 salınımı malzeme ve atık kriterlerine uygunluk açısından karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Yapılan analizlere göre tarihi yapılarda ekolojik yaklaşımların bulunduğu tespit edilmiştir. Bu tezin gelecekte üretilecek çevreye duyarlı tasarımların geliştirilebilmesi için yol gösterici olması ve alana katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout the history, societies reflected their cultures and lifestyles with their environments which they have shaped around. The developments in technology and using all the available resources for cheap and fast production without considering the outcomes have caused the emerge of new environmental problems. Today's humanity, who faces this new situation, have started to question each and every technology, which had been used to make use of, and try to decrease the damage to the environment to the least possible level. Ecological structure designs are the most important reflections of this situation. In the scope of the present thesis study, the certificates that have encouraged ecological designs in construction sector, and the structures that have acquired the right to obtain such certificates have been examined to obtain information on systems that provide comfort without damaging the environment. In order to produce sustainable designs in areas where we live our lives, it is considered important that the ways in which humans shaped the environment they lived throughout history has been investigated. Based on this fact, in this thesis study, the structures in the housing areas in Talas County of Kayseri were examined and the ecological traces have been investigated by using the criterias set by international certification systems. Ecological structures and historical buildings were examined in terms of ecology, energy, economy, internal area environmental quality, health and welfare, innovation, management, land use, transportation, renewable technology, water, environmental pollution, CO2 release, and compliance with material and waste management criterias. According to the analyses, it was determined that there are traces of ecological approaches in historical buildings. It is aimed that this thesis study will be guiding in developing environmentally sensitive designs in the future and contribute to the literature.