Roma dönemi'nde Suriye
Syria in the Roman age
- Tez No: 469160
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN UZUNASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Suriye, Roma, Pompeius, Suriye Eyaleti, Palmyra, Syria, Rome, Pompeius, Province of Syria, Palmyra
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Suriye, bulunduğu coğrafi konum ve stratejik önemi itibariyle birçok uygarlığa ev sahipliliği yapmış ve pek çok devletin istilalasına maruz kalmıştır. Suriye, Roma ile Part İmparatorlukları arasında bulunduğu stratejik konumu nedeniyle Roma'nın ayrıcalık tanıdığı önemli eyaletler arasında yer almıştır. Seleukos kralları arasında taht savaşlarının ortaya çıkması, Seleukos Devleti'nin zayıflamasına neden olmuştur. M.Ö. 64 yılında Romalı komutan Pompeius Magnus tarafından Suriye Eyaleti kurulmuş ve Suriye tarihinde yepyeni bir sayfa açılmıştır. Zira Suriye bu tarihten sonra Roma-Part savaşlarına tanık olmuştur. Roma Dönemi'nde Suriye-Roma ilişkilerini konu alan çalışmamızda Suriye'nin Roma eyaletine dönüştürülmesinin ardından Suriye ile Roma arasındaki sosyal, politik ve askeri ilişkiler incelenmiştir. Ayrıca çalışmamızda, Roma Dönemi'nde Suriye'deki bazı krallıkların Roma'ya karşı yaptıkları isyanlar, isyanların nedenleri ve imzalanan antlaşmalar da yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Syria has hosted many civilizations due to its geographical location and strategic importance and been subjected to invasion of many states. Due to its strategic locations between Roman and Parthian Empires, it was one of the important provinces that Roman recognized as a privilege. The emergence of throne wars between the Seleucid kings caused the Seleucid state to weaken. Syria Province was founded in 64 B.C. by Roman commander Pompeius Magnus and a new page was opened in the history of Syria, because, after this history, Syria witnessed the Roman-Parthian wars. In our study on the Syrian-Roman relations in the Roman period, after the transformation of Syria into Roman province, social, political and military relations between Syria and Roman were examined. Also in our work, the rebellions of some of the kingdoms in Syria against Roman during the Roman period, the causes of these rebellions and signed treaties are also included.