Avni Anıl bestelerinin mûsıki unsurları açısından incelenmesi
Avni Anil compositions examined in terms of musical elements
  1. Tez No: 469200
  2. Yazar: NİHAN ULUSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI DEMİRDÖVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk müziğinin tarihi, Cumhuriyet dönemi bestecileri, Avni Anıl, Avni Anıl besteleri, Avni Anıl'ın hayatı, Eser analiz kriterleri, makam geçkileri, ölçü uyumu, History of Turkish Music, composers in the Republican Period, Avni Anıl's compositions, Avni Anıl's life, work analysis criteria, mode modulations
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Müzikleri Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada, Klasik Türk Müziği'nin en çok çalınan eserleri arasında yer alan Avni ANIL besteleri hakkında elde edilen sonuçları mûsıkî çevreleriyle paylaşarak, bestecinin bugüne değin birçok araştırmacı tarafından yazılmış hayat hikayesini ve sanatçı kişiliğini, son bilgileri de ilave ederek farklı bir üslupla yeniden kaleme alınması amaçlanmaktadır. Aynı zamanda Türk müziğinin tarihsel gelişimine değinerek Cumhuriyet Dönemi Türk Sanat Müziğine ve bestecilerinin birkaçına değinmek amaçlanmıştır. Araştırma“Tarama(Survey)”Modeli ile gerçekleştirilmiş, taranan literatürün içerik analizine yer verilmiştir. Bu çalışmanın örneklemini Avni Anıl'ın bestelemiş olduğu eserler oluşturmaktadır. TRT arşivine kayıtlı, besteleri Avni Anıl'a ait çeşitli makamlarda bestelenmiş yüzyirmiüç (123) eser tespit edilmiş, bestecinin kayıtlara giren eserlerinin 31 tanesini; adı, bestelendiği tarih, güfte yazarı, makamı, usûlü, TRT Repertuarında yer alıp almadığı ve alıyorsa repertuar numarası, sözleri, ölçü uyum sayısı, usûl değişiklikleri, prozodi uygulaması, makam geçkileri olarak onbir (11) kriteri esas alarak ayrıntılı bir biçimde incelenmiştir. Çalışmada, analiz bölümünde yer alan eserlerin güftelerindeki bir takım yazım yanlışları düzeltilmiş, günümüz Türkçesine çevrilmiştir. Aynı zamanda söz konusu incelenen eserlerin usûl, makam ve güfte grafikleri oluşturulmuştur. Elde edilen bulgular, çalışmanın sonuç ve öneriler kısmında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to share with musical circles the results of Avni ANIL's compositions that are among the most played of Classical Turkish Music. Furthermore, to rewrite the composer's life story and artistic personality that has been written until now by many researchers with a different style and by adding the most recent information obtained. At the same time, it aims to provide an overview of Turkish Classical Music in the Republican Period by mentioning some composers. The research was conducted using the“Survey Model”and the content analysis of the literature reviewed was included in this study. The sampling of this study is made up of the works composed by Avni Anıl. One hundred twenty-three (123) works, recorded in the achieve of the Turkish Radio and Television Corporation (TRT) and composed in various mode belonging to Avni Anıl have been found. 31 of the works, which belong to the composer and are available in the records, were analyzed in detail on the basis of eleven (11) criteria; the name, composing date, lyricist, mode, minor tempo (usul), whether they exist in the TRT archive or not and if they are available, the repertoire number, lyrics, meter number, minor tempo changes, prosody application and mode modulations. In the analysis section of this study, some mistakes in the lyrics of works have been corrected and then translated into contemporary Turkish. At the same time, the graphics for the minor tempo, mode and lyrics belonging to the works analyzed have been created. The findings obtained have been evaluated in the section“conclusion and recommendations”section of this study.