The creation of hope as a spiritual solution in T.S. Eliot's Four Quartets
T.S. Eliot'ın Dört Kuartet eserinde spiritüel çözüm olarak umut unsurunun yaratılması
- Tez No: 469305
- Danışmanlar: PROF. DR. HURİYE REİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Modern İngiliz Şiiri, Mistisizm, Spiritüellik, Din, Hıristiyanlık, Hinduizm, T.S. Eliot, Dört Kuartet, Modern British Poetry, Mysticism, Spirituality, Religion, Christianity, Hinduism, T.S. Eliot, Four Quartets
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Modern Şiir'in baş figürü, T.S. Eliot 1927 haziranında Anglo-Katolikliğe geçişinden sonra şiirlerinde daha dini bir ton izlemektedir. Savaş döneminin umutsuzluğuna ve kaotik atmosferine şahit olan Eliot, bu duruma özellikle Hıristiyanlıkla şekillendirilmiş, spritüel bir çare sunma ihtiyacı duyar. Dört Kuartet (1935 - 1942), Eliot'ın Anglo-Katolik dönemi eseri olup, büyük nir kısmı II. Dünya Savaşı (1939 - 1945) sırasında yazılmıştır. Eliot'ın eserleri, dönemin hızla değişmesi sonucunda modern dünyanın sıkıntı ve endişelerini dile getirir. Aynı şekilde Dört Kuartet de modern toplumun rahatsızlığını yansıtmaktadır. Bununla birlikte, Eliot'ın dini bakış açısına bağlı olarak Dört Kuartet, dönemin manevi kuraklığına odaklanır ve hayatta tutarlı bir anlamın gerekliliğini dengeleyecek bir manevi çare yaratmaya çalışır. Bu tez Dört Kuartet'te Eliot'ın zaman kavramı ve Eliot'ı etkileyen mistik eserleri, yirminci yüzyılın aşırı materyalist ve laik dönemine bir umut unsuru olarak sunduğunu gösterir. Bu çalışmanın birinci Bölümü, Dört Kuartet'deki dünyevi zaman ve ebedi zamana göre zaman kavramını analiz ederek, görünüşte zıt olan bu iki kavramın hayatın bütünsel anlamı için bir uzlaşma noktası getirdiğini savunur. Buna uygun olarak, Dört Kuartet'te dünyevi zaman ve ebedi zaman arasındaki uzlaştırma noktası aracılığıyla, dünyevi zamanın ilahi görüşe ulaşmak için bir araç olarak kullanılabileceği fikri incelenir. İkinci Bölümde, onaltıncı yüzyıl İspanyol Katolik mistik Aziz John'un Carmel Dağının Yükselişi ve Ruhun Karanlık Gecesi ve Julian'ın Norwich'in Kutsal Vahiyleri ile bir Hindu destanı olan Bhagavad Gita'nın Dört Kuartet üzerindeki etkileriyle, bedensel ve zihinsel disiplinle, insanların zamana dayalı deneyiminin spritüel gerçeklik ile bağlantısını sağladığı tartışılır. Buna göre, Dört Kuartet'te mistik öğretiler, via negativa ve“ruhun karanlık gecesi yoluyla,”bireyin ruhsal arındırılmasının gerçekleşebileceği ve kişinin bu ilahi gerçekliğe alıcı hale gelebileceği tezi açıklanır. Bu nedenle, bu tez, zaman kavramının doğasını keşfederek ve mistik eserlerin kullanımıyla, Dört Kuartet'in, insanların ilahi ile bağını hatırlatarak, umut unsurunu yarattığını öne sürmektedir. Dolayısıyla Dört Kuartet, modern toplumun anlamlı bir yaşam anlayışı oluşturması için spritüel bir çözüm sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
T.S. Eliot, the central figure in Modernist Poetry, follows a more religious tone in his poems after his conversion to Anglo-Catholicism in June, 1927. As a poet who witnessed the despair, hopelessness and chaotic atmosphere of the period of the World War I and II, Eliot feels the urge to present a spiritual resolution framed by a religious thought, especially Christianity. Four Quartets (1935 – 1942) is the work of his post-conversion period and it is mostly written during World War II (1939 – 1945). Much of Eliot's poetry presents the distress and anxiety of the modern world as a result of the rapid changes of the period. Likewise, Four Quartets reflects the hopelessness of modern society, accordingly, the poem focuses on the spiritual dryness of the period and engages with creating a spiritual remedy which will lend a coherent meaning in life. This thesis, thus, analyses Four Quartets as a spiritual poem and argues that Four Quartets with its meditation on the nature of time and the mystical works that the poem uses presents the element of hope in the excessively materialistic and secular period of the twentieth century. In Chapter I of this thesis, the concept of time in relation to temporal time and eternal time in Four Quartets is analysed and it is argued that these two concepts, which are seemingly opposite, actually bring a point of reconciliation for the complete understanding of life. Correspondingly, through the reconciliation point between the temporal and eternal time, it is argued that the temporal time can be used as a tool to achieve the divine vision. In Chapter II, through the influence of mystical works, Ascent of Mount Carmel and Dark Night of the Soul by the sixteenth century Spanish Catholic mystic Saint John of the Cross, and The Revelations of Divine Love by Julian of Norwich as well as a Hindu epic, Bhagavad Gita, on Four Quartets it is argued that the temporal experience of humans through discipline of the body and mind enables the connection with the spiritual reality. Accordingly, it is proposed that, through the mystical teachings, via negativa and the dark night of the soul, the spiritual purification of the individual can take place and the person becomes receptive to divine reality. Hence, this thesis argues that Four Quartets, exploring the nature of time and making use of the mystical works, creates the element of hope by reminding us the mortal's connection with the divine. Therefore, Four Quartets presents a spiritual remedy for the modern society to form a meaningful understanding of life.