III. Selim Devri Osmanlı Devleti'nde Karaman eyaleti madenleri
State of Karaman mines in the age of Selim III on the Ottoman Empire
- Tez No: 469313
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAMİ AĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Maden, Karaman, Eyalet, III. Selim, Osmanlı Devleti, Mıne, Karaman, State, Selım III, Ottoman Empıre
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 358
Özet
Bu çalışmada III. Selim Devri Osmanlı Devleti'nde Karaman Eyaleti Madenleri, bu madenlerin çıkarıldığı coğrafya ve madenlerin çıkarım teknikleri incelenmiştir. Günümüze kadar ki geçen binlerce yıllık dönemde madencilik alanı ile alakalı birçok önemli faaliyet ve gelişmeler yaşanmıştır. Özellikle Roma ve Osmanlı İmparatorluğu bu sektöre son derece önem vermiş ve ekonomik kalkınmada önemli bir pay edinmiştir. Osmanlı Devleti'nde madenlere verilen önem üzerine hemen hemen her padişahın emirleri ve madenler hakkında karşılaşılan yeni meseleler ve durumlar karşısında yayınlanan hükümler münferit birer kanun durumunda idi. Çeşitli zamanlarda verilen bu münferit emirler, hükümler, fermanlar yavaş yavaş bir araya getirilmesiyle belirli sahalara ait kanunlar ortaya çıkmıştır. Bu sebepten ötürü Osmanlı Devletinin en önemli eyaletlerinden birisi olan Karaman Eyaletindeki maden bölgeleri, bu bölgede çıkarılan madenlerin cinsleri, özellikle III. Selim devri olmak üzere Osmanlı Devleti ekonomisine katkıları, ana kaynaklar üzerinden gidilerek ciddi bir çalışmanın içerisine girilmiş ve incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, State of Karaman Mines in the Age of Selım III on the Ottoman Empire, mining and the geography of extraction of these mines mining Technologies have been analyzed. Until now, the thousand at years, there have been many important activities and developments about mining industry. Especially Roman Empire and Ottoman Empire, given the most importance in this industry and has arquired an important role in Economic development. In case an individual law provisions were published in the Ottoman Empire on the importance given to the mines encountered on almost every sultan's orders and mining new problems and situations. An the Ottoman Empire these individual arders are given at variaus times, decrees edicts have emerged slowly by bringing together the specific area of laun. Because at this reason Mine districts on thes State of Karaman the one of the most important State of Ottoman Empire.