Yabancı dil olarak Fransızca öğretiminde bilgisayar teknolojisi kullanımı
Use of computer technology i̇n teachi̇ng French as a forei̇gn language
  1. Tez No: 469419
  2. Yazar: ÖMER BUDANCAMANAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ KÜZECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Eğitimi, Fransızca Eğitimi, Yabancı Dil Teknolojisi, Yabancı Dilde Teknoloji kullanımı, Foreign Language Education, French Education, Foreign Language Technology. Use of foreign language technology
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fransızca Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Günümüzde teknoloji olağanüstü bir hızda gelişmektedir. Bu olağanüstü gelişme, etkisini eğitimde de hissettirmekte ve her geçen gün yeni bir eğitim materyali geliştirilmektedir. Bu yeni teknolojik materyaller, eğitimi daha verimli kıldığından Fransızca Öğretiminde bu teknolojilerden nasıl faydalanabiliriz sorusu ile yola çıktık ve bu çalışmada yabancı dil öğretiminde teknoloji kullanımını irdelemeye çalıştık. Bu çalışmaya başlarken, öncelikle yabancı dil eğitiminin tarihi gelişimi ile başlamanın yararlı olacağını düşündük. Tarihsel süreç içerisinde kullanılmış olan metotların olumlu veya olumsuz yanlarını vermeye, kullanımının terk sebeplerini anlatmaya, hali hazırda kullanılmaya devam eden metotların, geçmişten günümüze nasıl bir değişime uğradığını ortaya koymanın, yabancı dil öğretiminde yer alan öğretmen ve öğrencilere ışık tutağına inanmaktayız. Bunun için yapacağımız çalışmada tüm bunları anlatmaya çalışacağız. Yabancı dil öğretim metotlarının tarihsel süreçlerini bilmenin yanı sıra, teknoloji destekli yabancı dil eğitimi yapmak için, bilgisayar ve diğer teknolojik aletlerin kullanımını bilmek, bilgisayar donanım ve programlarına hâkim olmak gerekmektedir. Bundan dolayı bilgisayarın tarihi gelişimi, bilgisayarın eğitimdeki yeri ve kullanımı, bilgisayar teknolojisi hakkında da araştırma yaparak bilgi vermeye çalışacağız. Yabancı dil eğitimi ve bilgisayar teknolojisi ile ilgili bilgilendirmeden sonra, bu teknolojilerin hangi yabancı dil öğretim metotlarıyla birlikte nasıl kullanacağımızı ele aldık. Bunu yaparken, kullanacağımız materyalleri ve metotları, yabancı dil kurslarındaki sınıflarda kullanarak bu metotların etkinliği üzerine öğrencilerle tartışmayı ve buradan sonuca gitmeyi amaçladık.
Özet (Çeviri)
Nowadays, technology has been developing very rapidly. This rapid development has an impact on education. With the help of technology, a new educational material has been developed everyday. Since these new technological materials make education more efficient, we start off with the question of how we can benefit from this technology and we try to explore the use of technology in foreign language teaching in this study. Firstly it would be useful to start this research with the historical development of foreign language education. To know the positive or negative aspects of the methods used in the historical process, to know why people abandoned the use of that methods, and to show how the methods that are still being used have changed from past to present are important topics that determine the way we will study. In addition to knowing the historical processes of foreign language teaching methods, it is necessary to know how to use computers and other technological tools and to have knowledge of computer hardware and programs in order to use technology-supported education of foreign language. Therefore, we will try to give information about the historical development of the computer, the place and the use of the computer in education, and computer technology. After giving information about foreign language teaching and the use of computer technology, we have discussed how we will use these technologies and which language teaching methods we will use together with these technologies. While doing so, we will use our materials and methods in foreign language classes and we will give the results with examples by observing the results of the experiments and by discussing the negative and positive effects of these methods and materials on the students.