Yabancı dil öğretiminde kullanılan bilgisayar programlarının tasarım ve uygulama süreçlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of design and application processes of computer programmes that are used in foreign language teaching
- Tez No: 290584
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHATTİN SAV
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli yabancı dil öğretimi, tasarım, teknoloji, bilgisayar programı, programlı öğretim, Computer-assisted foreign language teaching, design, technology, computer programme, programmed education
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fransız Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
Bu çalışmada yabancı dil öğretiminde kullanılan bilgisayar programlarının tasarım ve uygulama süreçleri değerlendirilerek elde edilen bulguların yeni hazırlanacak programların daha etkin bir şekilde üretilmesine ve daha verimli bir şekilde kullanılmasına, bunların sonucu olarak daha etkin öğrenmeler gerçekleştirilmesine katkıda bulunması amaçlanmıştır.Çalışmanın kavramsal çerçevesi dört bölümde ele alınmış ve literatür tarama, gözlem ve örneklem yöntemleri kullanılarak veriler toplanmıştır. Birinci bölümde teknoloji ile dil arasındaki ilişki öğretim yaklaşımları temel alınarak incelenmiş ve geçmişten günümüze kadar yabancı dil öğretiminde kullanılan teknolojik icatlar anlatılarak gelinen noktaya işaret edilmiştir. Ayrıca teknolojik gelişmelerle yabancı dil öğretimi arasındaki ilişki tarih içerisinde ele alınarak bu gelişmelerin dil öğretiminde ne gibi yöntem değişikliklerine yol açtıkları ortaya konulmaya çalışılmıştır.İkinci bölümde yabancı dil öğretiminde kullanılan programlar pedagojik unsurlar açısından ele alınarak tasarım aşamalarının hangi süreçleri takip ettiği ve tasarım yapılırken hangi pedagojik unsurların programlara ne şekilde yansıtıldıkları konusu üzerinde durulmuştur. Bunun yanında pedagojik açılardan isabetli bir programın hangi kıstasları içermesi gerektiği değerlendirilmiş, değerlendirme yapılırken hem programlarla hem programı kullanacak hedef kitleyle ilgili bulgular ortaya konulmuştur.Üçüncü bölümde programlar tasarım metodolojisi açısından ele alınmıştır. Bilgisayar programı tasarım ilkeleri dört başlık altında incelenmiş ve her başlık kendi içerisinde alt başlıklar halinde ele alınmıştır. Bu alt başlıklar için tezimizin uygulama aşamasında incelediğimiz programlardan örnek bölümler seçilerek bir program içerisinde daha isabetli ve daha etkili kullanımına yönelik dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde durulmuştur.Tasarım süreciyle ilgili aşamalardan sonra dördüncü bölümde uygulama sürecine geçilmiş ve yabancı dil öğretiminde kullanılan bilgisayar program türleri için birer uygulama örneği sunulmuştur. Öncelikle programların özellikleri tanıtılmış daha sonra programda yer alan etkinliklere geçilmiştir. Etkinliklerin yapısı ile ilgili değerlendirmelerde bulunularak gerek öğretmenlerin gerekse öğrencilerin bu programlardan daha üst düzeyde ve daha etkin bir biçimde yararlanmalarına katkı sağlanmaya çalışılmıştır. Seçilen bu programların güncel ve tercih edilen programlar olmasına dikkat edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our purpose in this study is to use the findings, obtained by evaluating the design and application processes of computer programmes that are used in foreign language education, in order to make a contribution to the realisation of better learning process as the result of more efficient new programme production and to move efficient use of themConceptual scope of the study is discussed in four parts and data has been collected through literature review, observation and sampling methods. In the first part, relationship between language and technology is examined by using educational approaches as base and present situation is explained by reporting technological inventions which have been used in foreign language education from past until today. Also, relationship between technological developments and foreign language education is explained from the angle of historical process and method changes arising from these developments are discussed.In the second part, foreign language education programmes are examined in terms of pedagogical elements, design stages and how pedagogical elements are reflected to programmes during design. Other than those, an evaluation is made about what criteria a programme should have in order to be suitable from pedagogical perspectives and related findings about the programmes and their target groups who will use the programmes are put forward.In the third part, programmes are examined from the perspective of design methodology. Computer programme design principles are examined under four main headings and each title has sub-headings. For these sub-headings, examples are chosen from the programmes which are examined in the application stage of our thesis, and focuses on considerations to use a programme more efficiently and precisely are considered.After stages about design process, application process is explained in the fourth part and one example for computer programme types which are used in foreign language education is presented. Firstly programme features are introduced and then, activities in programme are explained. Evaluations are made about the structure of activities in order to make a contribution so that teachers and students can benefit from these programmes much more efficiently in the highest degree. When selecting the programmes, special care is given to choose updated and preferable programmes.