Stock price reactions to dividend changes: A comparative test of signalling theory and market efficiency in the emerging emea stock markets
Hisse senedi fiyatlarının temettü değişikliklerine tepkileri: Sinyalizasyon teorisi ve piyasa etkinliğinin gelişmekte olan emea hisse senedi piyasalarında karşılaştırmalı testi
  1. Tez No: 469438
  2. Yazar: AHMET CİHAN SARAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER L. GEBİZLİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: temettünün bilgi içeriği hipotezi, etkin piyasa hipotezi, fiyatlama hızı, volatilite modellemesi, GARCH, EGARCH, Türkiye, Rusya, Polanya, Güney Afrika, information content of dividends hypothesis, efficient market hypothesis, event study, dividend payout policy, speed of price adjustment, volatility modelling, GARCH, EGARCH, Turkey, Russia, Poland, South Africa
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 328
Özet
Bu tezin amacı 2005 ve 2016 yılları arasında temettü dağıtım politikalarındaki değişiklikler vasıtasıyla piyasaya iletilen yeni bilgilerin hisse senedi fiyatları üzerindeki etkilerinin olay etüdü metoduyla incelenmesi ve yarı güçlü formda etkin piyasa hipotezinin gelişmekte olan Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) ülkeleri; Türkiye, Polonya, Rusya ve Güney Afrika'nın borsaları için test edilmesi ve karşılaştırılmasıdır. Yapılan çalışmanın literatüre başlıca katkısı piyasa etkinliğinin EMEA için daha önce yapılmamış olan ülke karşılaştırmasını sunmasıdır. Buna ek olarak, çalışmada olay etüdü çalışmalarında karşılaşılan istatistiki sorunlar değerlendirilerek beklenen getirinin tahmininde sıklıkla kullanılan basit piyasa modeli yerine ARMA-ARCH/GARCH/EGARCH modelleri kullanılmıştır. Son olarak, hisse senedi analistlerinin bilginin piyasaya etkin bir biçimde yayılmasındaki rolü araştırılmış ve ülkeler bazında karşılaştırılmıştır. Tezin ampirik bulguları temettünün bilgi içeriği hipotezini dört piyasa için de onaylamaktadır. Piyasaların temettü ödemesine başlama ve durdurma duyurusu durumlarında istatistiki olarak anlamlı tepkiler gösterdikleri; ödemenin durdurulması halindeki tepkilerinin daha kuvvetli olduğu saptanmıştır (kaldıraç etkisi). Daha sonra, piyasaların yeni bilgiyi fiyatlara yansıtma hızı riske maruz değer yaklaşımıyla incelemiş ve dört piyasada da etkinsizlikler tespit edilmiştir. Piyasalar etkinsizlik seviyelerine göre çoktan aza doğru Polonya, Güney Afrika, Rusya ve Türkiye olarak sıralanmıştır. Hisseler onları takip eden analistlerin sayısına göre ikiye ayrıldıktan sonra testler tekrarlanmış ve analistlerin vekalet maliyetini düşürdükleri, yeni bilginin fiyatlanmasını hızlandırdıkları görülmüştür. Ayrıca, Rusya, Polonya ve Güney Afrika'da sınırlı sayıda analistin takip ettiği hisselerin temettü duyurularından önce olası bilgi sızıntılarına rastlanmıştır. Ek olarak, analistler tarafından yakından takip edilen hisse senetlerinin Türkiye, Rusya ve Güney Afrika'da temettü ödemesine başlamaları ve Türkiye'de ödemeyi durdurmaları halinde yeni bilgiyi diğer hisse senetlerine göre daha etkin fiyatladıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to compile evidence across the major stock exchanges in the EMEA, namely Turkey, Russia, Poland and South Africa, to draw a comparison on semi-strong form market efficiency by analysing the impact of new information transmitted through changes in dividend policies on stock prices between 2005-2016 using the event study methodology. It expands the literature by presenting a multi-country comparison of market efficiency in the EMEA, which has never been addressed before. Moreover, it pays particular attention to statistical issues related to the event studies and estimates expected returns using the ARMA–ARCH/GARCH/EGARCH models instead of the frequently used simple market model. Finally, it investigates the role of sell-side equity research analysts in the efficient dissemination of information and compares the results on a cross-country basis. Empirical findings of the thesis confirm the signalling theory in all four markets; price reactions to dividend initiations and omissions are significant, but stronger for omissions (leverage effect). The thesis then investigates the speed at which markets make price adjustments using VaR predictions and finds that all four markets are inefficient in following order from most inefficient to least inefficient: Poland, South Africa, Russia and Turkey. It then splits stocks based on analyst coverage to find that wider analyst coverage leads to lower agency costs and faster pricing. Particularly, it presents evidence of information leakage for stocks with limited coverage in Russia, Poland and South Africa. Moreover, the thesis finds that dividend initiations in Turkey, Russia and South Africa and omissions in Turkey are priced efficiently only in the case of wide analyst coverage.