Estimating size of shadow economy through cda: The case of Turkey
Gölge ekonominin boyutunun para talebi yaklaşımı ile tahmin edilmesi: Türkiye örneği
- Tez No: 469439
- Danışmanlar: PROF. DR. NURHAN DAVUTYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yeraltı Ekonomisi, Gölge Ekonomisi, Para Talebi Yaklaşımı, Yasadışı Ekonomisi, Underground Economy, Shadow Economy, Currency Demand Approach, Illegal Economy
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin 26 NUTS-2 bölgesi için gölge ekonomisinin büyüklüğünü tahmin etmektedir. Literatürde Türkiye için NUTS-2 düzeyinde çalışılan ilk araştırmadır. 2011-2014 yıllarını kapsayan yıllık verileri kullanılarak ve Ardizzi vd. (2014) tarafından modifiye edilmiş para talebi yaklaşımında değişiklikler yapılarak gölge ekonominin tahmininde bulunuldu. Türkiye gölge ekonomisinin boyutu, 2011-2014 yılları arasında resmi GSYH'nin %6.23'ü ile % 7.09'u arasında bulunmuştur. Sonuçlar gölge ekonomisinin büyüklüğünün temel değerinin bir göstergesidir. Her NUTS-2 bölgesi için tedavüldeki nakit para verisi bulunmadığı için nakit para akışı ile mevduat akışını yaklaşık olarak aynı olduğu varsayımında bulunduk. Fakat ülke düzeyindeki parasal büyüklüklerin değişimleri incelendiğinde, benzer hareketler izlemektedirler. Bu nedenle, bu çalışma ayrıca gölge ekonomisinin Türkiye'nin 26 bölgesindeki dağılımı hakkında da bilgi vermektedir. Sonuçlar, gölge ekonomisinin bu belirtilen yıllar boyunca yükseliş eğilimi içinde olduğunu ve İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropol alanlarda gölge ekonomisinin diğer bölgelere göre daha büyük olduğunu göstermiştir. Ayrıca, gölge ekonomisinin büyüklüğü Türkiye'nin batı bölgelerinden doğu bölgelerine doğru giderken azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
This paper estimates the size of the shadow economy for the 26 NUTS-2 regions of Turkey. It is the first research that attempts at the NUTS-2 level for Turkey in the literature. The estimation used yearly data covering 2011-2014 and applies the modified currency demand approach by Ardizzi et al. (2014) with several updates. The size of the shadow economy is found as between 6.23% and 7.09% of official GDP of Turkey for the years 2011 to 2014. Results are just an indication of its base value. Because we do not have available data of cash in circulation for each NUTS-2 area, we assume cash flow in circulation is approximately equal to demand deposit flow. However, when the movements of the monetary aggregates variable at the country level are examined, they demonstrate the similar trend. Thus, this paper also present reliable distribution of the shadow economy among 26 Turkish areas. Results indicate that shadow economy has an upward trend over these specified years and the size of it in metropolitan areas like Istanbul, Ankara, and Izmir is bigger than in other areas. Also, the magnitude of it is decreasing when moving from the western areas to the eastern areas of Turkey.