Lüks ürün reklamlarındaki göstergeler: Kişisel lüks ürün reklam afişleri üzerine göstergebilimsel bir inceleme
Indicators in luxury good advertisement: A semiologi̇cal revi̇ew on personal luxury product advertising posters
- Tez No: 469472
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDA SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Reklamcılık, İşletme, Fine Arts, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Lüks Ürünler, Lüks Reklamlar, Lüks Marka, Lüks Ürün, Logo, Star Stratejisi, Lüksün Renkleri, Personal Luxury Product, Luxury Advertising, Luxury Brand, Luxury Product, Logo, Star Strategy, Luxury Colors
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu çalışmada, kişisel lüks ürün kategorisinde (kıyafet, parfüm, kozmetik, mücevher, saat vb.) yer alan lüks ürünlerin reklamlarında kullanılan göstergelerin analiz edilmesiyle, lüks reklam afişlerinde lüksü ifade eden hangi renklerin kullanıldığını, bir reklam çekiciliği yöntemi olarak star stratejisinin kullanılıp kullanılmadığını ve logolarının hangi boyutta ve renklerde kullanıldıklarını ile ilgili verilerin elde edilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda gerçekleştirilen araştırmada göstergebilimsel analiz yönteminden yararlanılmıştır. Amaçsal örneklem yöntemi ile belirlenen reklam afişlerinden 30 tanesi kadın lüks reklam afişi, 27 tane de erkek reklam afişi olmak üzere 57 tane lüks markalara ait reklam afişi analiz edilmiştir. Bu analizlerin bulguları; lüksün renkleri, star stratejisi ve logo olmak üzere 3 kategoride değerlendirilmiştir. Lüks markalara ait reklam afişlerinin göstergebilimsel analizinden elde edilen sonuçlara göre; lüks markaların reklamlarında sıklıkla star stratejisini kullandıkları görülmüştür. Bu verilerin lüks markaların reklamlarında star stratejisini kullanmaları ile ilgili bilgileri doğrular nitelikte olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlar ışığında lüks reklamlarda logo kullanımlarının literatürü doğrular nitelikte en fazla küçük boyutta kullanıldığını ortaya koymuştur. Ayrıca, lüks reklamlarda kullanılan logolar literatürde belirtilen verilerin aksine siyah ve koyu renklerde değil beyaz renkte kullanıldığı görülmüştür. Son olarak lüks reklamlarda lüksü ifade eden renklerin büyük oranda kullanılmış olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, we analyzed the colors used in the advertisement of luxury products in the category of personal luxury products (clothing, perfume, cosmetics, jewelry, watches, etc.) To determine which colors were used as luxuries in luxury advertisement banners, whether star strategy was used as an advertising attractiveness method, It is aimed to obtain data about the size and color of logos used. The research carried out in this context has utilized the methodological analysis method. Of the advertising banners determined by the purposeful sampling method, the advertising banners of 57 luxury brands, including 30 female luxury advertising banners and 27 male advertising banners, were analyzed. Findings of these analyzes; Colors of luxury, star strategy and logo were evaluated in 3 categories. According to the results obtained from the semiotic analysis of advertising banners belonging to luxury brands; Luxury brands have often used star strategy in their advertisements. These data have been found to be evidence of the use of star strategy in advertising for luxury brands. The results show that the use of logos in luxury advertising in the light is used in the smallest size to confirm the literature. In addition, the logos used in luxury advertising appear to be used in white, rather than black and dark colors, as opposed to the data given in the literature. Finally, it has been seen that the luxurious colors of luxury advertisements have been widely used.