Klasik gitar mikrofonlama teknikleri
Microphone techniques for classical guitar
- Tez No: 469493
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CAN ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: klasik gitar, mikrofon, mikrofonlama teknikleri, stereo, classical guitar, microphone, microphone techniques, stereo
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
19. yüzyılın sonlarında sesin kaydedilebilmesi ve istenildiği zaman yeniden seslendirilebilmesi olanağı ile birlikte, insanların müzik dinleme alışkanlıkları da değişmiştir. Günümüzde gelişen teknolojiyle kalite ve ulaşılabilirliğin artması sayesinde ses kayıtları gerek müzisyenler gerek dinleyiciler için oldukça önemli bir noktaya gelmiştir. Bir ses kaydının kaliteli olmasını sağlayan temel bileşenlerden biri çalgıya göre seçilen mikrofonlar ve mikrofonlama teknikleridir. Klasik gitar, tınısal açıdan zengin ancak gürlük olarak çoğu çalgıya göre zayıf kalmaktadır. Bu özellikleri nedeniyle klasik gitar kaydı yapılırken çalgının yapısal olarak anlaşılması ve ona göre mikrofon ve mikrofonlama tekniği seçilmesi önem taşımaktadır. Tez kapsamında klasik gitar yapısal olarak incelenmiş, farklı klasik gitarlarla kayıtlar ve bu kayıtların analizleri yapılmış, sonuç olarak mikrofonlama yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The invention of the technology that allowed us to record and play in the late 19th. century has changed the habits of listening to the music. Because of the developing technology, the quality of the productions and accessibility to these productions have been increased thus making the sound recording a significant tool both for the musicians and the listeners. What makes a good sound recording is the techniques to apply to the microphones according to the instruments and selecting the right products. Classical guitar is rich in timbre but unfortunately, it is not strong in amplitude. For these reasons, it is highly important to understand the structure of the classical guitar, choosing the right microphone and applying it with specific techniques. In this thesis, different classical guitars have been used to record and analyze the outcome in order to distinguish the important aspects of applying the microphones.